СамокоВест

Специална презентация за борбата с диабета в УМБАЛ „Св. Анна“ – София

Споделете ни в

В Отделението по ендокринология и болести на обмяната към УМБАЛ „Св. Анна“ – София АД, се проведе специална презентация, с която беше отбелязан Световният ден за борба с диабета. Присъстваха изпълнителният директор – д-р Славчо Близнаков, лекари от всички клиники в болницата, както и много пациенти.

Презентацията беше дело на д-р Ангел Маринчев – ръководител на отделението и засегна най-новите тенденции в лечението и ранната диагностика на диабета.

Обърнато беше специално внимание на координацията между отделните клиники при лечение на пациенти, които се лекуват за друго заболяване, но имат придружаващо заболяване диабет.

На гостите на презентацията бе предложен скрининг за кръвна захар и нарушения на обмяната.

14 ноември е обявен за Световен ден на диабета и се чества всяка година от 1991 г. насам под егидата на Световната здравна организация. През 2006 г. с резолюция 61/225 на ООН той става ден, официално наблюдаван и от ООН. Датата е избрана умишлено, тъй като на този ден е роден Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлс Бест, прави епохалното откритие за ролята на инсулина при лечението на захарния диабет.