СамокоВест

Главният прокурор Сотир Цацаров: За нас Александър Методиев е извършил престъпления

Споделете ни в

За нас Александър Методиев е извършил престъпления. Това каза за сутрешния блок на бтв главният прокурор Сотир Цацаров. На това основание прокуратурата поиска снемане на имунитета му като причината е конкретен инцидент, случил се на 1 май тази година в близост до град Костенец.

Както СамокоВест писа, на 1 май 2016 година близо до Костенец, Александър Методиев – Бат’ Сали предприел забранено изпреварване, а на подадения сигнал от полицаите да спре само помахал с ръка и продължил по пътя си. Десет минути по-късно същият патрул спрял за проверка микробус, в който пътували седем души. Оказало се, че в микробуса пътува ромският футболен отбор на Самоков.
При проверката на документите на момчетата
униформените установили, че едно от тях не носи такива. Полицаите поискали да съставят акт на нарушителя, но в отговор чули заплахи, че ще „дойде шефът“ и „ще видят какво ще стане с тях“.
Междувременно някой от возещите се в микробуса се обадил на Александър Методиев, който тръгнал към мястото на проверката, като междувременно се свързал с началника на полицията в Костенец, за да му потърси сметка за действията на полицаите. Получил отговор, че полицейските служители си вършат работата, и бил помолен да не създава проблеми.
При пристигането си на мястото на проверката депутатът започнал да търси сметка на полицаите защо пишат актове на „неговите хора“. Служителите на реда му обяснили, че са установили извършено нарушение.
Методиев посъветвал нарушителя да не подписва акта и той го послушал.
Последствие Бат’ Сали извадил картата на народен представител, като се държал грубо и цинично, и поискал отчет за цялостната дейност на полицаите по време на дежурството им, посочват от прокуратурата.
Полицейските служители обяснили, че има съответен ред за изискване на такава справка. В отговор
ДПС-депутатът ги заплашил, че ще ги уволни и „след три дни ще се видят вече цивилни“. Бат’ Сали отново се обадил на началника на районното управление в Костенец и пак бил помолен да не нарушава обществения ред.

„Полицаите са изпълнили максимално законосъобразно всички свои задължения. От чисто човешка гледна точка бих казал, че са проявили безкрайно търпение“, коментира действията и поведението на служителите на реда Цацаров.

В ефира на бтв главният прокурор уточни – за нас това е възпрепятстване на орган на власт да изпълнява служебните си задължения и хулиганство. Според водещия журналист версията на Методиев била, че полицаите са спирали избирателно автомобили, шофирани от мургави водачи. Цацаров парира, че е трудно да се спира избирателно джип мерцедес, който с превишена скорост извършва тройно изпреварване. Трудно може да бъде различен шофьорът мургав ли е или не. „Сигурен съм обаче, че шофьорът е различил отличителните знаци, униформите и стоп палката, с която полицаите са опитали да го спрат.“, допълни Главният прокурор. Заплахата на Бат’ Сали , че след три дни полицаите ще се видят цивилни Цацаров тълкува като демонстрация и самосъзнание за безнаказаност. Според Главния прокурор това демотивира органите на реда в изпълнението на служебните им задължения. Цацаров е категоричен, че подобно поведение не може да бъде толерирано.

В същото време говорителят на главна прокуратура Румяна Арнаудова – потвърди за Нова телевизия, че ако му бъде снет имунитета Александър Методиев ще бъде съден за противозаконно пречене на органите на реда да изпълнят служебните си задължения и за хулиганство. На въпрос на водещите ще се проверява ли депутатът за корупция и за произход на доходите му Арнаудова уточни, че в процес на разследването ще бъдат извършени и проверки за социалното и за имущественото състояние на Александър Методиев.