СамокоВест

Сотир Цацаров: В Закона за СРС-ата специално е описано кой носи отговорност за контрола над СРС-ата, а именно вътрешният министър

Споделете ни в

„Скоро ще стане ясно дали изтритата информация от специални разузнавателни средства може да бъде възстановена“, обяви днес главният прокурор Сотир Цацаров на брифинг преди форум, на който са поканени Мишел Конинкс – президента на Евроджъст, и Джовани Кеслер – генерален директор на Европейската служба за борба с измамите OLAF. Индиректно главният прокурор потвърди, че подобни автомобили, с каквито се смята, че са били извършени нерегламентираните подслушвания, са били купени в България след 2009 година, т.е. след идването на власт на Цветан Цветанов. С това Цацаров оборва твърдението на бившия вътрешен министър, че автомобилите за подслушване са купени преди идването на ГЕРБ на власт. На по-късен етап от разследването ще се установи кой носи отговорност за нарушенията по СРС-гейт и дали ще бъдат повдигани и други обвинения, освен четирите досега, уточни главният прокурор. Сотир Цацаров не се ангажира с краен срок за приключване на проверката по сигнала на Станишев. Каза, че прокуратурата е зависима от работата на експертите и приоритет за нея продължава да бъде възстановяването на изтритите файлове, които трябва да дадат отговор на въпроса подслушвани ли са били незаконно двама президенти, еврокомисаря Кристалина Георгиева, политици и бизнесмени.

Главният прокурор заяви още, че не е изненадан от политическите коментари, които последваха вчерашното обявяване от проверката по така наречения „български Уотъргейт”. Политиците са в предизборна кампания, ние обаче трябва да си вършим работата, заяви той. Сотир Цацаров каза, че не е изненадан и от реакциите, които са последвали. Никога не съм се съмнявал в политическата употреба на този случай, но ако сме със страха и със знанието, че това, което правим ще бъде политическо употребено това означава да не правим нищо, каза Цацаров и попита: „Какво искате да чакаме три години, една година, следващият главен прокурор или?”

Той отхвърли критиките за удобното и половинчато обявяване на резултатите сега в разгара на предизборната кампания и за пореден път потвърди: Дотук повдигнатите обвинения не са всичките, ще се продължи нагоре. Но не пожела да каже дали това, което най-много беше питано от вчера обвиненията ще стигнат и до бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Цацаров категорично отказа да влиза в диалог с партийните функционери. А като реплика на казаното от бившия вътрешен министър Цветанов, дали ако даден прокурор не си свърши работата, главният прокурор трябва да бъде санкциониран за това, Цацаров заяви: “В Закона за СРС-ата специално е описано кой носи отговорност за контрола над СРС-ата, а именно вътрешният министър”.