СамокоВест

Снегът си отиде и дупките зяпнаха

Споделете ни в

Снегът още не се е стопил, а дупки като кратери зяпнаха навсякъде по пътищата. Отвориха паст готови да погълнат и коли и хора. Тази печална картина се повтаря всяка пролет. И тогава, когато през отминалата година е направен някакъв ремонт, като по закон, в началото на следващата пътищата са разбити. Види се толкова качествен е бил ремонтът, както по отношение на вложените материали, така и като изпълнение. До този извод би стигнал всеки що годе мислещ човек, но управниците ни – никога. Десетилетия наред трошиха милиони левове от общинската хазна, сиреч от джоба на данъкоплатеца, а улиците ни си оставаха все надупчени като швейцарско сирене. Защо проявяват тази завидна безотговорност само те могат да кажат. Как определят фирмите изпълнители на ремонтите, какъв контрол упражняват по време на изпълнението, какви санкции налагат при некачествена работа – никой не знае. Не се наемам да гадая имат ли някакъв личен интерес при провеждането на обществените поръчки. Важното е, че резултатът е трагичен. А докато ние спим и не устояваме, и не защитаваме интересите си, резултатът от всяка работа на властниците ни ще си е все така никакъв.

А тази пролет състоянието на пътищата е още по-лошо, ако това въобще е възможно. През последната година от управлението на Ангел Николов не се направиха даже тези жалки опити да се закърпят дупките. След като стана ясно, че кандидатурата му няма да бъде издигана за следващ мандат, той го удари съвсем през просото. Отряза точно средствата за ремонт на пътищата. И нека не се опитва да се крие зад гърба на Общинския съвет. Този, който е запознат с работата на местните ни първенци, знае кой дърпаше конците. Точно по докладна на екс кмета Николов намалението в бюджета стана изцяло за сметка на ремонта на улици и тротоари. В същото време милиони левове се дадоха за обзавеждането на никому ненужните два хотела, които и до днес си стоят необитаеми и рушащи се, за проекти, които не видяха бял свят защото няма луди, които да ги финансират, за ремонт на циганските стадиони и площадки и ред други дивотии. Но не и за това, което касае всички жители на общината, защото надали има човек който да не си е потрошил я колата, я главата. Защо Ангел Николов даваше мило и драго за циганята е световно известно. Те го сложиха на кметския стол, те му осигуриха и мястото в общинския съвет. Защо, обаче, и най-безумните му предложения намираха подкрепа от общинарите в продължение на цели два мандата само бъдещето ще покаже. Рано или късно ще се разбере какво им е обещавал и какво им е давал, та се радваше на завиден комфорт. Без значение кой от каква политическа партия бе станал съветник, какви принципи и ценности уж изповядваше, като един гласуваха за ангелниколовите тарикатщини и маймунджалъци.  В библията е казано, че ще дойде време, когато всичко тайно ще стане явно! И нека никой не се съмнява в истинността на Вечната книга.

Но било каквото било. От тук насетне в управлението на общината трябва да се сложи ново начало. Безспорно е, че Владимир Георгиев започна кметуването си при много по-неизгодни условия. Той трябва да намери достатъчно средства за ремонта на пътищата, занемарени в продължение на поне две години. В същото време общинската хазна е обрана до дъно заради мегаломанските строителни напъни на предшественика му. Но новият кмет трябва да е наясно, че в подбора на приоритети инфраструктурата, като цяло, е на първо място, а доброто състояние на пътищата е задължително. Това ще бъде критерий за оценка на работата му като кмет не само от жителите на общината, но и от хилядите туристи, които всяка година минават по същите тези пътища докато отиват или се връщат от курортите на територията на общината. И тук не става въпрос само за Боровец, независимо, че той е най-посещаван. Иде реч и за Говедарци, Мальовица, Бели Искър, Белчин бани. Хеле пък ако кметът реши да подобри и бизнес климата в управляваната от него община, та дано сложи край на чудовищната безработица – няма и секунда за губене. Незабавно следва да се направи всичко необходимо, но пътищата ни да отговарят на съвременните изисквания. При това критериите при обявяване на обществените поръчки трябва да гарантират наистина добър резултат. Контролът при определяне на фирмите изпълнители и в процеса на целия ремонт трябва да бъде безкомпромисен. Само тогава кметът ще управлява парите ни с грижата на добър стопанин, както се казва в правото, а Владимир Георгиев разгеле е юрист. Ние пък ще продължим да се надяваме, че и в нашата община ще се случи това чудо, независимо че партийната обвързаност на кмета поражда много съмнения.