СамокоВест

Смениха директора на парк Българка с човек на ДПС в нарушение на закона

Споделете ни в

Изпълнителна агенция по горите е назначила нов директор на Природен парк Българка в Централна Стара планина в нарушение на закона, предупредиха във вторник от коалицията на неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“.

Природен парк Българка е създаден през 2003 г., за да опазва вековните букови гори и вододайните зони на Габрово и Трявна. Досегашният директор Мая Радева е и един от неговите създатели. В момента Мая Радева е в болнични след претърпяна катастрофа. На нейно място за временен шеф на природния парк е назначен председателят на ДПС и общински съветник в Севлиево Али Алиев.

Новият директор не само не притежава опит в управлението на защитени територии, ами дори има собствена фирма, занимаваща се с дърводобив, посочват от коалицията. Али Алиев не е прекратил участието си във фирмата си „Бара Али Алиев“ ЕТ, което представлява драстично нарушение на Закона за администрацията, който изисква ръководителите на държавни институции да не изпълняват търговска дейност. Това означава, че агенцията по горите е нарушила закона, назначавайки на директорски пост човек, упражняващ търговска дейност. Фирмата на новия директор е включена и в Списъка на длъжниците по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс с неуредени публични задължения за 32 851 лева към Териториална дирекция-Велико Търново.

От коалиция „За да остане природа в България“ изтъкват, че това е петата поред смяна на директор на природен парк в последните месеци. Припомняме, че последователно бяха отстранени ръководителите на парковете Странджа, Шуменско плато, Рилски манастир и Сините камъни. Бяха сменени и шефовете на трите национални парка Рила, Пирин и Централен Балкан.

От коалиция „За да остане природа в България“ предупредиха, че отстраняването на изградени с години специализирани кадри и замяната им с политически назначения говори за корупция, създаване на условия за злоупотреба с европейски средства и посегателство срещу природното богатство на страната.