СамокоВест

След 30-те декара на Симеон Пешов общинарите подариха 20 декара в Боровец и на ТИМ-аджии

Споделете ни в

След като подариха над 30 декара общински земи в Боровец на Симеон Пешов, общинарите зарадваха и „Химимпорт” АД с парцел от 20 декара наша обща собственост. Дружеството е известно като част от групировката ТИМ. Предложението за поредния щедър жест на избраниците ни дойде от кмета Владимир Георгиев. На заседанието на общинския съвет кметът предложи учреденото право на строеж на „Химимпорт” АД да бъде удължено с нови 5 години. Докладната бе внесена директно на заседанието на съвета, без да бъде изпълнено изискването на Правилника за организация на дейността му – преди гласуването докладните да бъдат разглеждани от съответните комисии. Независимо от нарушението и направеното от Светлана Атанасова предложение въпросът да бъде отложен за следващо заседание, след като мине през компетентните комисии, искането на кмета бе прието от общинските съветници със завидно мнозинство – 20 гласа „за” и 7 „въздържал се”. По време на заседанието стана ясно, че още през 2007 година на „Химимпорт” АД е учредено право на строеж в общински имот, намиращ се в идеалния център на Боровец – в непосредствена близост до начална станция на лифта. Общата площ на парцела е 20 000 квадратни метра. При вземане на решението, тогавашният общински съвет е заобиколил разпоредбите на Закона за общинската собственост, който постановява право на строеж в общински имоти да се учредява на база публично проведен търг или конкурс. Общинарите са учредили правото на строеж персонално на станалото известно като „групировката ТИМ” дружество срещу задължението 25% от изградения в парцела хотел да бъдат предоставени на Община Самоков за образователен център. По предварителни показатели в имота следва да бъде построена пететажна сграда със застроена площ от 5 000 кв.метра. Даже и при коректно изпълнение на задължението от страна на „Химимпорт” АД, ползата за жителите на общината си е таман никаква. Ясно е кой би се ползвал от екстрите на така наречения обучителен център – единствено и само властимащите. Не, че управниците ни не се нуждаят от образование. Напротив, имат въпиюща нужда от придобиване на знания и умения във всички посоки на административното управление, но не е там работата. В случай, че бяха изпълнени изискванията на закона правото на строеж да се учреди на база публичен търг или публично оповестен конкурс, цената би надхвърлила поне десетократно тази, при която избраниците ни буквално го подариха на  ТИМ-аджии. Както е известно, правото на строеж е вечно вещно право, така че самоковци се лишиха посмъртно от земите си в най-привлекателните части на курорта, които само от тези две престъпно безотговорни решения на общинските съветници надхвърлят 50 декара.

И ако жителите на общината имат някаква изгода от сделките с общинска собственост, то това е свързано с постъплението на свежи пари в хазната. Само така могат да бъдат решени основни проблеми по изграждането и поддържането на съвременна инфраструктура – качествени пътища, В и К мрежи и съоръжения, паркове и градини, улично осветление, комуникации и т.н. Тоест всичко онова, без което е невъзможно привличането на печеливши инвестиции. А за няколкото хиляди безработни в общината и за мизерстващото население като цяло, инвестициите и новите работни места са жизнено важни. Създаването на привлекателна бизнес среда би следвало да е водещ приоритет в работата на общинските ни управници, а не на коя мутренска групировка да направят по-щедър дар. То асъл с чужда пита помен лесно се прави, а както са тръгнали на избраниците ни в скоро време ще им се наложи да правят помен за целокупното население на общината. Но може би това е истинската им цел. Както се казваше в един виц, който публикувахме, мечтата на кмета е населението да го няма, но бюджетът да остане. Хеле пък що се касае до Ангел Николов, по време на десетгодишното му управление – като председател на общинския съвет и като кмет цели два мандата, мечтата му се превърна в абсолютна реалност. Едно обаче не може да му се отрече. Успя да се сдуши и да влезе в комбина с едни от най-скандалните, най-съмнителни и най-тъмни имена в средите на съвременните строители на капитализма у нас. Като се почне от убития Емил Кюлев, мир на праха му, мине се през Симеон Пешов, и се стигне до Тихомир Митев, Иво Каменов и Марин Митев, от началните букви на чиито имена се образува абревиатурата ТИМ.

Според mediapool.bg : „Легендата твърди, че абревиатурата ТИМ е създадена от първите букви от малките имена на основателите на групировката – Тихомир Митев, Иво Каменов и Марин Митев – бивши морски пехотинци и активни състезатели каратисти на времето.

Самите те отричат това и казват, че от самото начало работят като един отбор (тим) и не са само трима, а повече от десетима партньори, които управляват отделни дейности на конгломерата. Друга част от легендата е за желязната дисциплина в холдинга, изграден като стройна вертикална структура със задължителни етапи на „кариерно израстване“.

В различни публикации в интернет все пак се твърди, че основно влияние в управлението на ТИМ имат Марин Митев и Иво Каменов. Първият контролира бизнеса във Варна и в региона, а значително по-младият Каменов, издигнал се по правилата на „кариерното развитие “ от обикновен охранител до висш мениджър, отговаря за дружествата в София, включително за „Химимпорт“ и ЦКБ. Производствената дейност на корпорацията е поверена на Тихомир Митев.”