СамокоВест

След рокадата в управлението на държавата вятърът на промяната задуха и в Общински съвет Самоков – на мястото на ГЕРБ седна БСП

Споделете ни в

 

След като държавната власт премина от ръцете на ГЕРБ в тези на БСП вятърът на промяната задуха и в Общински съвет Самоков. На заседанието си днес общинарите трябваше да изберат нов председател на съвета. Както е известно досегашният – Ирена Коцева, стана народен представител от листата на ПП ГЕРБ за София област. В резултат: първо в общинския съвет влезе нов член – шефът на самоковския клон на ВиК Венцислав Тодоров(съгласно нормативната уредба това е следващият кандидат съветник от същата политическа партия)  и второ, най-висшият управленски орган на местната власт се сдоби с нов председател.

По образ и подобие на Народното събрание, сесията започна с процедурни игри и предложения. Още в началото общинският съветник от БСП Николай Николов предложи редовното заседание на съвета да бъде прекратено и един час по-късно да се свика извънредно такова с дневен ред: полагане клетва от общински съветник и избор на председател. След консултации относно нормативните изисквания, предложението беше прието. Извънредното заседание протече по реда – полагане на клетва, новопопълнение, избор на председател. В съответствие с изискванията на чл.24 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, който повелява изборът на председател да се провежда с тайно гласуване, на съветниците бяха раздадени бюлетини с имената на кандидатите. Мераклии да седнат на председателския стол бяха Силвия Стойчева издигната от БСП и Венета Галева номинирана от ГЕРБ. Съгласно цитирания член от закона, за избран се смята кандидатът, който е получил повече от половината от общия брой на съветниците, или най-малко 15 гласа. Още с първото гласуване общинарите избраха кандидата на БСП с 20 гласа срещу 7 за Галева. Силвия Стойчева е активен политически деятел на партията столетница – председател на местната организация на БСП, народен представител в 40 Народно събрание от Коалиция за България и кандидат от листата на лявата коалиция при последните парламентарни избори, общински съветник от БСП.

Интригата при избора й за председател на Общински съвет Самоков е чии са били останалите гласове подкрепили левия кандидат, след като БСП има само 7 общински съветника. Дали нашенските избраници копират парламентарни конфигурации и страсти, дали са купувани със задкулисни обещания и съблазни, дали като ветропоказатели се въртят накъдето духа вятъра не е ясно. Това ще го покаже времето. Важното при днешния избор на председател на общинския съвет е, че станахме свидетели на поредния епизод от драмата „Самоков-Комунизъм-Любов завинаги”, която се разиграва пред очите ни от близо цял един век.

One thought on “След рокадата в управлението на държавата вятърът на промяната задуха и в Общински съвет Самоков – на мястото на ГЕРБ седна БСП

  1. С избора на С.Стойчева за председател на общинския съвет самоковските избранници /отечественофронтовци/ ознаменуваха завършването на прехода в Самоков – лажливото 24 годишно обходно движение с цел пълното обсебване на властта от комунистите при новите условия. Но всяко зло-за добро. Сега е времето да започне изграждането на истинска дясна опозиция, която да прати комунистите и техните креатури в историята при следващите избори. само лишаването им от власт ще ги свали под санитарния минимум и само така България ще получи истински шанс за развитие.

Comments are closed.