СамокоВест

След протеста – АПИ обещава цялостен ремонт на пътя Самоков-Дупница

Споделете ни в

Днес се проведе среща на ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ с представители на инициативния комитет за ремонт на пътя Самоков-Дупница. Срещата бе по покана на Агенцията, след организирания протест срещу разбитите и опасни пътища от Самоков към съседни населени места – Дупница, София, Костенец, Ихтиман. В срещата е участвал и кметът Владимир Георгиев.

Председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Дончо Атанасов се е ангажирал, че трасето ще бъде изцяло ремонтирано. Един от основните организатори на протеста – Илиян Чалгънов уточни, че председателят е казал, че е запознат с пътя и изпитва срам от състоянието му. Инж. Атанасов е обещал до 15 юни тази година да бъде открита процедура за избор на изпълнител. Обичайно процедурата продължава около 3 месеца и ако няма обжалване, още от септември ще започнат ремонтните работи. Ремонтът, съгласно проведения разговор, ще включва разширение на пътя, а през следващата година изграждане на трето платно при местността Дервена.

Намерението на АПИ е да се изпълни готовия вече проект за основен ремонт на пътя, който обхваща 32,5 км. от трасето. Както е известно, по проектни разчети, стойността на ремонта възлиза на 39 млн. лв. Средствата, според инж. Атанасов, ще са за сметка на друг планов ремонт на Агенцията, който ще бъде отложен с една година, тъй като пътят включвал 24 отсечки, по-голямата част от които ще се ремонтират по ОП „Регионално развитие”.

В случай, че АПИ, в лицето на управителя инж. Атанасов, изпълни обещанията си, още в близките дни на страницата на Агенцията следва да бъде обявена обществената поръчка с всички условия по нея.

Така че, в най-скоро време ще стане ясно извоюваха ли този път самоковци правото си за нормални и безопасни пътища или отново ще се окажем в ролята на Излъганата камила.