СамокоВест

Скочат ли цените на тока ЧЕЗ прави първи копки

Споделете ни в

Преди всеки скок в цените на тока от ЧЕЗ се втурват да правят първи копки. Преди две години първата копка беше в Самоков. Вчера голямата шумотовица бе заради реконструкция на кабелна линия в Боровец. Копката направи самият Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България. „Тази кабелна линия е много важна. Тя захранва три почивни станции, две вилни селища, три хотелски комплекса в една от най-добрите туристически дестинации” – каза Докладал. По думите му старата кабелна линия е силно амортизирана, на близо 40 години е и не е способна да понесе нарасналото потребление. „Инвестицията е на стойност 40 000 лева. Работата по подмяната ще продължи 20 дни, като през този период не се предвижда прекъсване на електрозахранването”, посочи Петър Докладал. По време на първата копка стана ясно, че ще бъде подменен стар маслен кабел с дължина 689 метра. След разигралия се фарс на тема инвестиции, стана ясно, че ако Шекспир беше жив отново щеше да напише великолепната си комедия „Много шум за нищо”.

Изпълнителният директор Стефан Апостолов стигна още по-далеко в себехвалебствените си слова и гръмки фрази. Според него най-важно е да има мислене по отношение на устойчиво енергийно развитие в България. „Трябва да има устойчива инфраструктура, а ЧЕЗ Разпределение поддържа инфраструктурата. Важно е производството, както и преносът. Но чувствителността на всички нас е, когато на последния метър не стига ток. Трябва да имаме ясна стратегия за инвестиции и поддържане на съоръженията. Особено предизвикателство за нашето дружество, е че обслужваме много специфична територия. ЧЕЗ обслужва най-голямо количество мрежи с височина над 2000 м. „Нашите съоръжения работят повече от 30 години. Те са прогнозирани за метеорологични условия преди над 40 години. Последните бедствия са извън всякакви разчети” – каза директорът Апостолов. Той посочи за пример ветровете в района на Враца миналото лято, тежките зимни условия през януари, в резултат на които над 30% от потребителите на компанията са били лишени от ток и земетресението в Перник на 22 май тази година.
Венец на събитието бе награждаването на Стефан Апостолов с грамота – енергетик на годината. Тя му бе връчена от Радослав Димитров, директор „Обслужване на клиенти” в ЧЕЗ България“.

Да му е честито на изпълнителния директор на ЧЕЗ отличието, а на нас да ни е честито поредното увеличение на цената на тока с над 10%.