СамокоВест

Скенерът отново работи. Но каква е цената на един човешки живот?

Споделете ни в
МБАЛ Самоков
МБАЛ Самоков

На 22 март 2014 година СамокоВест публикува позицията на Благовест Коларов за цената на един човешки живот, и приоритетите в Община Самоков! Тогава, по повод внезапната смърт на негов колега и наш съгражданин, на който не бе направен скенер на място в МБАЛ Самоков, защото апаратът не работи той написа: „Още в нашата болница се запитах, как така ново съоръжение на “Сименс” , с добър специалист рентгенолог, не работи! Колко хвалби чух преди години като го докараха, че е голямо предимство болните да се преглеждат на място, без да има нужда от рисковото пътуване до София. Не знам дали 100 хил. струва ремонта или пускането на скенера, но да не се поддържа такова скъпо и спасяващо животи съоръжение е престъпление. Смъртта на такива хора трябва да лежи на съвестта на управниците ни, които пилеят народна пара за какви ли не измислени ремонти и приумици. Сигурно само лихвата от предвиденият заем от 2 000 000 лв. е много повече от тази така необходима сума. Дадените есента 140 хил. лв. за ремонтите на пространството около Голямата чешма и градинката пред Старческия дом са били напълно достатъчни за ремонта и поддържането на съоръжението. За тези хора от дома е много по- важно да се осигури добро здравеопазване, отколкото да се харчат пари да им разкрасяват градинката. Ако сме си “отвили на масрафа” и всичко ни е наред може да мислим тогава за други неща.”
Вчера управителят на болницата д-р Красимира Ковачка обяви пред медиите, че скенерът вече работи. Сменена е тръбата на стойност 74 000 лева. Тръбата е консуматив, който след определен брой прегледи се изчерпва и трябва да се подменя, обясни д-р Ковачка и допълни, че апаратът е работил два пъти по-дълго от препоръчителния срок. Управителят на болницата заяви, че скенерът не е работил от 29 март. Без да изпадаме в дребнавост, напомняме, че нашият съгражданин почина на 21 март и устройството вече не работеше. Средствата за подмяната на тръбата са осигурени от общинския бюджет, сиреч от нашите данъци.
Затова питаме ръководителите на отговорните институции, в случая на Община Самоков и на МБАЛ Самоков: Не е ли това закъсняла грижа? Не действахте ли и този път на принципа – „След дъжд-качулка?” И не е ли един човешки живот по-скъп от 74 000 лева?