СамокоВест

Симеон Сакскобургготски загуби окончателно и двореца „Ситняково“

Споделете ни в

Дворецът „Ситняково“ е собственост на държавата, а не на Симеон Сакскобургготски и Мария Луиза Хробок. Това реши Върховният касационен съд , потвърждавайки решенията на предишните съдебни инстанции.

Симеон и сестра му са осъдени „да предадат владението на имота в държавна полза“. Комплексът от 3 сгради сред прекрасна природа е построен през 1904 г. за летен ловен дворец на Фердинанд, дядото на Симеон, а днес е със статут на недвижима културна ценност. Разположен е на 20 дка земя. През 1993 г. е даден за безвъзмездно ползване на Съюза на писателите. А през 2003 г. е върнат на тогавашния премиер Сакскобургготски от управителя на София-област и негов съпартиец в НДСВ Олимпи Кътев.

Съдебното решение е окончателно. Този път до касация не бяха допуснати основните въпроси на „царската” реституция, касаещи собствеността на резиденцията. А предишните две инстанции бяха категорични – „Ситняково” безспорно е държавен. С две думи – държавата окончателно спечели спора за този имот.

Какво обезщетение трябва да плати държавата на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза за подобренията в „Ситняково” – този въпрос ще решават Добрила Василева, Жанин Силдарева и Бонка Дечева от Върховния касационен съд. Вариантите са два – по 17 463 лв. за всеки от двамата, т.е. общо 34 926 лв. или по 19 329 лв.- общо 38 658 лв. Това е единственият проблем, с който ще се занимава последната инстанция.