СамокоВест

Симеончо и сестра му Мария-Луиза продават къщата си в Баня за 2,5 млн. евро

Споделете ни в

Sofija,Bugarska,14042010,GLOBUS Simeon Saxe-Coburg-Gotha,bugarski kralj Simeon ll i bivsi bugarski premjer 2001-2005 Foto:Tom DubravecСимеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза продават царската къща в карловския град Баня. Имотът е обявен за продан в сайта на руската фирма „Российский аукционный дом“ (auction-house.ru) за 2,5 млн. евро. Обект на продажбата е парцел с площ от 9500 кв.м със сгради с обща площ 1000 кв. м. В обявата имотът е представен като „царска резиденция със собствен минерален извор“. Посочено е, че къщата е паметник на културата, не може да бъде събаряна, а фасадата й – променяна.

Сред другите предимства на имота са прекрасен парк, в който дърветата са били посадени още по времето на цар Борис III и минерални извори, които може да се ползват за лечебни цели. Къщата е обитаема, има персонал, а „синът на цар Борис – Симеон, често я посещава с роднините и гостите си“, е записано още в обявлението. Къщата е във възрожденски стил с голям чардак, прозорци с кепенци и голяма дървена порта. Интериорът също е съобразен с най-доброто от възрожденските традиции -миндери, ръчно везани възглавници и покривки.

Царската резиденция има още две по-малки сгради, предназначени за гости и прислугата. Архитектурният проект е на известния архитект Иван Васильов.

Публикувана е и снимка  на гарафа с имперския герб на Русия, подарък от президента Владимир Путин с посвещение – „Путин на царя Симеон“.

В обявата пише, че в близост до имота се намира винарната „Розова долина“, която е „известна с това, че по времето на СССР е доставяла вино за политбюро на ЦК на КПСС и лично на Леонид Брежнев“. Винпромът и още 65 хил. кв.м земи с минерални извори могат да бъдат купени заедно с къщата, като те са собственост на същия продавач, се посочва в обявлението. Името на продавача не се споменава, а е посочено само, че е акционерно дружество.