СамокоВест

„Сили имам да се боря“ с поредните благородни каузи

Споделете ни в

От 10 до 14 октомври Сдружението на жени с онкологични заболявания „Сили имам да се боря“ за девета поредна година организира безплатни профилактични прегледи за рак на млечна жлеза. Инициативата се осъществява със съдействието на Община Самоков.

От Сдружението съобщават, че ехографското изследване ще се извърши от д-р Инков в сградата на Туристическия информационен център след предварително индивидуално записване на тел. 0878268012 – Анита Симитчиева.

Според Европейската стратегия за превенция и ранно откриване на рак на гърдата, жените на възраст 30 – 40 години трябва да следят състоянието на гърдите си веднъж годишно чрез ехография, а тези над 40 години чрез мамография на всеки 2 години. Специалистите препоръчват 5 основни стъпки, които биха могли да ограничат риска от рак на гърдата – по възможност ранно раждане (от биологична гледна точка това е възрастта до 25 години), двигателен режим – активното движение статистически намалява риска, спазване на нормално телесно тегло. Четвъртата стъпка – да се избягва безконтролната употреба на хормонални препарати, като това не се отнася за хормоналните контрацептиви, които не водят до рак на гърдата. И петата стъпка, която включва хранителен режим с намален прием на мазнини, червено месо и алкохол.

Сдружението организира и поредната си кръводарителска акция „Дари кръв – спаси живот“. Акцията ще се проведе на 10-ти октомври, от 9,30 до 13 часа. Благородната инициатива на сдружение „Сили имам да се боря“ се провежда за трети път в Самоков, като в предходните две кампании е преминавала изключително успешно, със сериозен интерес от страна на гражданите.