СамокоВест

Семейство инвалиди от Злокучане води кучешки живот

Споделете ни в

Преди повече от два месеца пожар досъсипа сиромашката къща на Василка и Илия Виделови от село Злокучане. От тогава жилището е абсолютно необитаемо и всеки миг може да се срути. Поради липса на алтернатива обаче семейството продължава да живее в опасната постройка. Василка и Илия са инвалиди с 95% и 100% увреждания, съгласно заключенията на ТЕЛК. Едничката стая, в която са се сврели е останала без дограма и прозорците са закрити с найлон. Доходът на семейството е 251 лева общо. В навечерието на лютата самоковска зима Василка и Илия са изправени не само пред риска обгорелите стени на някогашния им дом да ги затрупат, но и пред опасността за умрат от измръзване.
На последното си заседание Общински съвет Самоков взе решение на семейство Виделови да бъде отпусната еднократна финансова помощ в размер на 1 000 лева. Проблемът е, че тази сума не може почти по никакъв начин да реши острите социални проблеми на двамата инвалиди. Това би трябвало да е ясно на кмета на общината Владимир Георгиев – вносителят на предложението за отпускане на помощта. Месечното възнаграждение на всеки един от местната управа – кметът Георгиев, заместниците му Стойчев и Сайменов, председателят на общинския съвет Ирена Коцева, надхвърля поне един и половина пъти предоставената на двамата инвалиди еднократна помощ. С 1 000 лева Василка и Илия не могат да отремонтират къщата. Да си купят дърва за огрев няма никакъв смисъл, тъй като топлината не може да се задържи в порутената стая. В случай, че първите ни администратори действително имат воля да помогнат на двамата инвалиди, много по-разумно би било, наред с отпусната им сума за най-неотложни разходи, общината да поеме ремонта поне на част от къщата. Общинското строително предприятие при относително ниски разходи може да осигури на болните жители на Злокучане подходящо жилище от поне една стая, кухня, санитарно и сервизно помещения. След като общинската хазна може да поеме разходите за проектиране на къщи и гаражи за циганите, би трябвало да може да поеме и грижата за двама българи инвалиди. Очакваме кметът незабавно да предприеме действия в тази насока и преди първия сняг семейството инвалиди Василка и Илия Виделови да имат що годе човешки условия за живот. Още повече, че в по света има безброй примери как властимащите полагат грижа за най-безпомощните представители на обществото. Да не припомняме, че мяра за цивилизованост и демокрация за една държава е отношението й към болните и към децата – тези които имат най-голяма нужда от закрила.

One thought on “Семейство инвалиди от Злокучане води кучешки живот

  1. А ако семейството бе циганско щяха да се изсипят всички институций начело с кмета да ги обгрижат.Жалко за хората,жалко и за нас който очакваме нещо положително да се случи в общината ни.

Comments are closed.