СамокоВест

Свои и чужди бракониери плячкосват горите на Самоковска община

Споделете ни в

Служители на РДГ-София разкриха поредна незаконна сеч в горите на Самоковска община. Горските спрели за проверка товарен автомобил „Ман” с регистрационен номер КН5382ВВ с надпис на кабината ДС Лес ЕЕОД с ремарке. „ДС ЛЕС” ЕООД е кюстендилска фирма, управлявана от Детелин Йорданов Стойнев, който от години е в горския сектор. Дружеството се занимава с дърводобив, залесяване и търговия с дървен материал. През последните години управителят Детелин Йорданов започна да изкупува частни гори. Има и склад за преработка на дървен материал. Фирмата извършва международна търговия с дървен материал – износ на дърва и дървен материал основно за Италия и Гърция.

По време на проверката инспекторите са установили, че регистрационните номера, посочени в превозните билети, не отговарят на регистрационните номера на товарната кола и ремаркето. Задържани са 28 кубични метра технологична дървесина, както и товарният автомобил в двора на горското стопанство в Самоков.

Ден по-късно в района на община Самоков са констатирани още 2 нарушения при транспортиране на дървесина, без същата да е маркирана с контролна горска марка и без да е придружена с превозен билет, доказващ законния произход на дървесината. При опит за спиране на превозните средства нарушителите са разтоварили дървесината в движение и са избягали. Задържани са общо 6 кубични метра трупи и 2 кубични метра широколистни дърва за огрев с неясен произход.