СамокоВест

Сарафската къща отваря врати за ІІ-рия Международен младежки арт фестивал

Споделете ни в

На 1 до 7 септември в град Самоков ще се проведе ІІ-рия Международен младежки арт фестивал, организиран от Национален дарителски фонд „13 века България“ в партньорство с екипа от политическия кабинет на заместник министър-председателя и министър на финансите г-н Симеон Дянков, с два проекта: „Река на толерантността” и Препис на „История славянобългарска“.
Идеята на фестивала „Река на толерантността“ е да достигне до различни творчески групи от млади художници и фотографи от балкански държави, като им се предостави възможност да се запознаят на живо с културно-историческото наследство на страната ни и да дадат израз на своите усещания чрез изкуството. Във ІІ-рия Международен младежки арт фестивал и проекта „Река на толерантността” ще участват 30 студенти – художници и фотографи от България, Сърбия, Гърция, Румъния.
Паралелно с „Река на толерантността“ в Самоков ще се проведе и лятна школа за финалистите от проекта Препис на „История славянобългарска“ с 30 ученици от българските неделни училища в Испания. Проектът е част от кампанията „Принос на българските училища в чужбина към запазването и разпространяването на българския език, история и културно наследство”. Участниците от Испания ще имат занимания по творческо писане, ще се запознаят с историята и съхранените стари ръкописи в българската Света обител Манастира „Св. Иван Рилски“. Те ще изработят икони с помощта на студентите по дърворезба и стенопис, участници в проекта „Река на толерантността“ и ще участват в курс по ръкоделие и плетиво.
Фестивалът ще се проведе в началото на месец септември (от 1 до 7 септември) в град Самоков под патронажа на заместник министър-председателя и министър на финансите г-н Симеон Дянков. Самоков е избран като домакин, защото е град, в който се преплитат нишките на различни етноси и култури. Всяка етническа общност е оставила своя отпечатък върху тази малка земя, за да създаде днес богато културно-историческо наследство. Центърът на Фестивала ще бъде в Сарафската къща, а ще се работи и ще се посещават различни обекти като: Митрополитската църква „Св. Успение Богородично”, Девическия манастир „Покров Богородичен”, Байракли джамия, Синагогата, Графичната база на българските художници, Регионалния исторически музей и Регионалната художествена галерия.
Да работят заедно с участниците ще бъдат поканени и хора на изкуството от региона.
В рамките на ІІ-я Международен младежки арт фестивал ще се състои уъркшоп, който ще се ръководи от известни художници и преподаватели от различните университети. Темата ще бъде: „Представяне на различните религии през призмата на изкуството”. Уъркшопът включва две части – създаване на художествени творби и създаване на фотографии от участниците. Креативната сесия ще представлява 96-часово предизвикателство за алтернативен поглед към различните религии, съжителстващи на територията на Самоковския регион. Участниците ще представят своите творби на изложбите през последния ден на фестивала в Сарафската къща пред публика – 6 септември 2012 година. Всички участници ще получат свидетелства за дарение с благодарствени писма от името на НДФ “13 века България”. Участниците-финалисти в инициативата за препис на Паисиевата история ще получат свидетелство от заместник министър-председателя и министъра на финансите г-н Симеон Дянков.
В края на фестивала творбите ще бъдат дарени на Фонда, като с тях ще се организира пътуваща изложба в страната. Така ще се популяризират новите начинания, както и традиционната дарителска дейност на НДФ “13 века България”.

Десислава Петкова