СамокоВест

Само за месец пенсионерите са намалели с 3509

Споделете ни в

През юни пенсионерите в България са намалели с 3509 души. Докато през месец май броят им е бил 2 218 608 през юни те вече са едва 2 215 099. Това ще рече, че през месец юни в България са изчезнали близо половин процент пенсионери.Данните са на НОИ. Отпуснатите пенсии също намаляват – през юни те са с 36768 по-малко, отколкото през май. Или икономията за осигурителната ни система за месец юни е над 48 милиона лева.

Средната пенсия у нас е 271 лева, отчитат още от НОИ. Към 28 май 2012 година средната пенсия в „нещастната” ни южна съседка – Гърция, с чието катастрофално икономическо положение правителството ни стряска и на сън е 686 евро. За сметка на това разходите на осигурителната система за обезщетения за безработица показват, че изплатените за шестте месеца суми са надхвърлили с 1% планираните. Което показва, че безработицата продължава да расте и загубите в осигурителните фондове по този показател идват от две направления – от една страна намаляват приходите от осигурителни вноски, от друга разходите нарастват поради изплатени обезщетения за безработица.

Обезщетението за временна неработоспособност поради общо заболяване, гледане на болен член от семейството и карантина и нетрудови злополуки е 123 лева при праг на оцеляване 260 лева.