СамокоВест

Само за месец инфлацията скочи с 1,5 процента

Споделете ни в

Инфлацията в България се е повишила рязко. През юли инфлацията е с ръст от 1,5% спрямо юни, а на годишна база повишението е 3,1%, сочат официалните данни на Националния статистически институт( НСИ). С натрупване от началото на 2012 г. инфлацията достига 2,1 на сто. Докато през юни данните показваха поевтиняване на живота с 1% и почти никаква промяна в цените спрямо предходния месец,  през юли поскъпването е двойно повече спрямо месец по-рано.
Основни причини за ръста на инфлацията са сериозното поскъпване на тока от 1 юли – с 13,2%, на водата и парното – с 1,6%, както и на горивата като цяло. На годишна база най-много са се повишили разходите за жилища, вода, електроенергия, газ и други горива, където скокът в цените е 10,2%. По данни на статистиката през юли най-масовият бензин А95Н се е продавал с 2,7 % по-скъпо спрямо юни, а А98 – с 2,9 на сто. Отчетените по-високи цени в транспорта след поскъпването на горивата е с 1,% за месеца. Принос в поскъпването на живота през юли имат и услугите за почивка и туристически пътувания, където се отчита покачване с 15,8 на сто. Облеклото и обувките са поскъпнали с 1%, а храните и безалкохолните напитки– с 0,6 на сто. От хранителните продукти най-много – с 26%, са поскъпнали краставиците, а зелето е с почти 15 на сто по-скъпо, отколкото през юни. Само цените на картофите – един основен за региона ни продукт,  спаднаха със 17.9%
Според Националния статистически институт през юли цените на лекарските и стоматологичните услуги са се повишили съответно с 0.1 и 0.3 на сто. Статистиката отчита силно поскъпване и на образователните услуги – с 6,1%, както и на транспорта – с 3,6%.

Като цяло цените на хранителните продукти са нараснали с 2,4% на годишна база, тези на нехранителните – с 1,4%, при общественото хранене има повишение от 2,6%, а при услугите – 6 на сто.
През юли цените на стоките и услугите от малката кошница за най-нискодоходните 20% от домакинствата са се променили спрямо предходния месец, като при храните се отчита увеличение от 0,6%, а при нехранителните стоки – с 0,1%.  С цели 8,4 % са се увеличили цените на услугите от малката потребителска кошница за месец.