СамокоВест

Самосрутващи се постройки застрашават живота ни – кметът само констатира

Споделете ни в

Започна поредната ПР кампания на кметската управа, което в превод на самоковски значи празна работа. Кампанията цели установяването и описването на опасните сгради на територията на цялата община. Само за последните седмици са установени 17 опасни самосрутващи се постройки. Късметът, че до момента никой не е загинал си е чисто божа работа. Преди няколко години едно дете остана живо като по-чудо след инцидент в сградата на така нареченото „Общежитие” в кв. „Самоково”, над бившата Парова централа. Независимо от сериозния сигнал, чиновниците от общинска администрация се задоволяват  само да констатират, че опасни сгради, чийто брой се увеличава с всяка година, застрашават здравето и живота ни. След тежката зима броят на опасните постройки и елементи бележи рекорд. На много места са установени паднали покриви, срутени стени, липсващи ограждения и парапети.  Вместо да предприеме по най-бързия начин всички необходими действия по укрепването или събарянето на опасните сгради кметът Владимир Георгиев се оправдава с трудности по установяване на собствениците. А Законът за устройство на териториите е категоричен. Чл. 195, ал. (4)  и последващи разпорежда:

(4) (Изм. – ДВ, бр. 19 от 2009 г., в сила от 10.04.2009 г.) В случай че обект по ал. 1 не се поддържа в добро състояние, както и при възникване на обстоятелствата по ал. 3, кметът на общината издава заповед, с която задължава собственика да извърши в определен срок необходимите ремонтни и възстановителни дейности за поправяне или заздравяване.

(5) (Изм. – ДВ, бр. 19 от 2009 г., в сила от 10.04.2009 г.) Кметът на общината може да задължи със заповед собствениците на обекти по ал. 1 да премахнат, преобразуват или ремонтират неподходящи по местонахождение, разположение, вид и материали огради, гаражи, второстепенни, селскостопански и временни постройки, септични ями, канализационни съоръжения, насаждения, както и да извършат необходимите работи в интерес на сигурността, безопасността на движението, здравеопазването, хигиената, естетиката, чистотата и спокойствието на гражданите.

(6) Кметът на общината издава заповед за премахване на строежи, които поради естествено износване или други обстоятелства са станали опасни за здравето и живота на гражданите, негодни са за използване, застрашени са от самосрутване, създават условия за възникване на пожар или са вредни в санитарно-хигиенно отношение и не могат да се поправят или заздравят.

Изпълняват ли кметовете на Самоковска община законните си задължения всеки сам може да прецени стига да види рушащите се сгради на ул. „Житна чаршия”, въпросното общежитие, къщата на улица „Захари Хаджигюров” посока от ул.”Цар Борис III” към „Легето”, изоставената къща срещу северния вход на Митрополитската черква и още десетки други. Всички те са опасни капани, особено за децата, но управниците ни нехаят и си търсят оправдания. Самоков е малък град и жителите му го познават като петте си пръста. Някои от опасните сгради са в това състояние вече повече от 50 години Ако, не дай си боже, стане злополука с някое дете, как ще обясни бездействието си кметът  Георгиев – с дългата и трудна процедура? Колко време ще му бъде нужно да изпълни разпоредбите на закона? Може би цял век, след като половин не стига.

Другото любимо оправдание на избраниците ни е, че премахването на опасните постройки е много скъпо, а в повечето случаи собствениците им не могат да бъдат открити, за да възстановят разходите. Между две и три хиляди лева струва събарянето и разчистването след това на една такава сграда. През миналата година за целта са изхарчени около 9 хиляди, и тъй като стопаните им не са намерени разходът е за сметка на общинския бюджет. Но дори и така да е колко струва живота на едно дете? Явно според кметът Владимир Георгиев по-малко от 9 000 лв. Циничното поведение на управниците ни минава всякакви граници, особено като се има предвид, че разходът на хазната също е резултат от некадърната работа и  безхаберието на общинските чиновници. Нормативната уредба е дала достатъчно механизми на всички нива на власт, в това число и на местната, по установяване на обстоятелства свързани с изпълнението на законите. Просто някой трябва да си свърши работата с чувство за отговорност и морал. Не бихме желали да се принизяваме до ниво на общинските ни управници като посочим какви огромни харчове правят за щяло и нещяло, защото животът на едно дете по принцип е безценен. Но настояваме кметът Владимир Георгиев незабавно да изпълни задължението си по осигуряване безопасни условия за живот на гражданите в Самоковска общината, общината която се е напел да управлява.