СамокоВест

Самоков – средище на боклука! Отново станахме национално известни.

Споделете ни в

samokov smetishte tv7Самоков отново стана национално известен. Причината – поредното диво сметище, което TV7 излъчи в сутрешния си блок. Тонове боклуци пак покриват живописната местност „Рашид бегов чифрик”. Местността се намира на изхода от Самоков по посока София, в непосредствена близост до града. Камарите отпадъци, някои от които опасни, се разлагат само на метри от коритото на река Искър – един от основните водоизточници на столицата. Преди 3-4 години фирма БКС бе превърнала мястото в терен за незаконен добив на баластра. Зейналите, от изгребването на инертните материали, ями фирмата запълваше с боклуците, които извозваше уж към сметището.
И тогава случаят стана скандално известен. На 05.05.2012 година btv излъчи 15-минутен филм в рубриката „Чиста вода” на Венелин Петков. Един филма за безхаберието, хаоса и липсата на план за отпадъците. Лентата показа гигантското незаконно сметище в покрайнините на Самоков, което еколозите нарекоха бомба със закъснител и екологичен тероризъм. „На това място в полите на Рила от години се погребват всякакви отпадъци – от строителен боклук до трупове на животни и химикали.”, се посочваше в репортажа.
Три години по-късно картинката е същата. Бунищата около града никнат като гъби и заплашват да го погълнат. В същото време вездесъщата БКС, която е абонирана за обществените поръчка по сметосъбирането и сметопочистването, гълта милиони всяка година. Управлявана, формално или неформално, от Емил Кривошиев-Кремвишо, фирмата се ползва със специалните протекции на местните управници. След скандала около незаконния добив на инертни материали и запълването на изкопите с боклуци от страна на БКС, Общински съвет Самоков със свое решение определи местността „Рашид бегов чифрик” – цели 10 дка, за депо за временно съхранение на строителни отпадъци. Целта на решението – да прикрие престъплението на Кремвишо. Резултатът – мястото отново тъне във всевъзможни боклуци. Ролята на кметската управа – незаинтересованост и безхаберие.
И това са нашите избраници, на които сме възложили защитата на правата и интересите ни, в това число опазване здравето и живота на гражданите. Вместо това, те обслужват лични, корпоративни, олигархични, партийни, мафиотски печалби и изгоди.