СамокоВест

Самоков отдаде почит на загиналите в битката при Булаир

Споделете ни в

На рилеца герой
титан калимански,
герой от Булаир
с гърди от желязо
и воля от гранит.
Автор: Иван Иванов
Самоковци се преклониха пред паметта на загиналите в битката при Булаир. Ученици от Професионална гимназия „Никола Вапцаров“ в гвардейски униформи преминаха в марш по улиците на града до Читалище-паметник „Отец Паисий“ и застанаха в почетен караул пред паметните стели, съхранили имената на героите. Членовете на Клуб на любителите на историческо оръжие „Чакър войвода”, облечени с военни униформи от Балканската война, изнесоха знамето – реликва, под което се сражават героите от Булаир „с гърди от желязо и воля от гранит.“
bulairБулаирският бой се провежда на 8 февруари (26 януари стар стил) 1913 г. между българската Седма рилска пехотна дивизия под командването на генерал-майор Георги Тодоров и османските Дивизия Мюретеби и Двадесет и седма пехотна дивизия под командването на Фети бей образуващи 10 турски корпус. Три от полковите бригади на 7-ма рилска пехотна дивизия са изцяло самоковски. А и 7-ми артилерийски полк, който изиграва решаваща роля в битката, също е попълнен със самоковци.
Боят се води в района на Булаир и старата крепост Цимпе. В хода на Галиполската операция с цел най-бързо пристигане в Одрин, турските бойни сили, идващи от една страна от Булаир и от друга от Шаркьой, планират да се съединят.
Времето е било мъгливо и много студено.Турците предприели атака в точно такъв момент в който мъглата се е вдигала и вместо да видят идващите от Шаркьой, видели устремено налитащите български войници и офицери от 22,23 и 49-ти пехотни полкове, които с мощна атака, с “УРА” и “НА НОЖ” обръщат противника в паническо бягство !
Разказва се че именно там турците възприели командата “Напред на нож” като “По пет на нож”!
В боевете при Булаир турците претърпяват пълен погром: те са чисто и просто унищожени. В този ужасен бой турците губят знамето на 80-тия си пехотен полк, две планински скорострелни оръдия, 6 митральози и не по-малко 6 000 души убити. Към тях трябва да се прибавят и най-малко 12 000 души ранени. Така общо загубите възлизат на 20 000 човека.
Българите дават само 612 ранени и 120 убити войници и 8 ранени и 2 убити офицери.
В битката при Булаир загиват и 261 самоковци – 197 от града и 64 от околните села. Мемориалните плочи на Читалище-паметник „Отец Паисий” пазят имената им за вечна почит.