СамокоВест

Самоков затъва в кич – гони Скопие

Споделете ни в

konstantin fotinovВъпреки все по-задълбочаващата се икономическа криза и главоломно растящата безработица в Община Самоков, местните управници харчат луди пари за кичозни проекти.
Днес официално бе открит още един паметник на Константин Фотинов.
Фотинов е известен български възрожденски книжовник, просветник и преводач. Роден е в Самоков около 1790 година. Редактор и издател на първото българско периодично издание – списание “Любословие”. Просветител, създател на училищна литература, през 1828 година Константин Фотинов открива частно училище в Смирна. А както пише Любен Каравелов – „Литературата и периодичният печат на един народ, показват многостранно и непредубедено неговото умствено и културно развитие”. Ревностен патриот и познавач на народните потреби, във всяко свое проявление Фотинов търси „общата полза и доброто” – да е „Богу угоден и человеку полезен“. Той е ярка и многоцветна личност. Константин Фотинов е светило на духа.
Отговаря ли дребната, прегърбена, някак смачкана и принизена фигура от новооткрития паметник на тези думи – нека всеки прецени сам за себе си. Важното е да се знае, че композицията, която кметът Владимир Георгиев възложи в пълно нарушение на законовите разпоредби, ни струва близо 60 000 лева. Струва на нас – самоковските граждани и основни платци в общинската хазна.
Със 153 200 лв. се увеличават и планираните средства за изграждане на входно-изходно пространство Боровец-Самоков. Благоустрояването предвижда оформяне на пространството и изграждане на модел на металургично съоръжение „Самокови ”. 312 хил. лв. от местния бюджет са предвидени за облагородяването на района между площада и автогарата, в това число и пространството около „Козела“. 21 360 лв. от хазната ще отидат за закупуване на „Градски часовник“, който ще бъде монтиран на пространството пред автогарата. Нови обекти и разчети бяха включени в програмата за капитално строителство – изграждане на скейт парк, комбинирано детско съоръжение тип „кораб“, кафе-заведение и мембранна конструкция в Крайречната зона. Още близо 80 000 лв. ще се изразходват за проектиране и изграждане на пирамида и въжена линия в Туристическата градина.
Както е казал народът в изначалната си мъдрост: „още клюн – та паун”.
Избраниците ни – общинските съветници, гласуваха с лека ръка още 22 767 лв. за акрилна настилка, нова ограда, баскетболни кошове, футболни врати, конструкции за тенис и волейбол за спортната площадка в кв. „Самоково“. На никого обаче не му хрумна да попита как се харчат до тук общинските пари. Никой не попита защо новият асфалт на игрището е целият на бабуни и дупките се пълнят с вода при всеки дъжд. СамокоВест публикува снимки, показващи по безспорен начин „качественото” изпълнение на фирма БКС. А както е известно, фирмата е абсолютен помазаник при повечето обществени поръчки в Общината. Никой от общинските съветници не попита и за поредното погазване на закона – изсечените дървета около спортната площадка. Както се знае трайните насаждения са защитени и могат да бъдат отсечени при определени условия и при спазване на нормативната уредба. Но никой не попита кмета Владимир Георгиев, който по закон отговаря за спазването на законите и за опазването на обществения, кой е разрешил сечта. От поредното посегателство върху природата, и без това оскъдната растителност в квартала обедня с още няколко плодни дръвчета – източник на кислород, свежест и прохлада.
Това е положението, госпожи и господа самоковци.
Самоков затъва в кич – гони Скопие!

One thought on “Самоков затъва в кич – гони Скопие

  1. Nai lesno se kradat obshtinski pari kato se stroqt pametnici i tem podobni !!!

Comments are closed.