СамокоВест

Самоковски инженер е разработил най-икономичната и най-екологична отоплителна система

Споделете ни в

Самоковски инженер предлага най-икономичната и най-екологична система за отопление. Основното съоръжение в разработката е термопомпата. Тя притежава изумителната способност да отдава 4 пъти повече енергия, отколкото черпи. Термопомпата трансформира топлина с ниска температура в топлинна енергия с  по-висока температура. При това агрегатът използва напълно безплатна енергия от природата. Основните източници на безплатна енергия са  реки или езера, ако минават близо до сградата за отопление, енергия от земните недра чрез вертикални отвори в земята, външен въздух. Това прави системата изключително икономична.

Цената за отопление чрез термопомпа е два пъти по-ниска спрямо тази с газ. Съпоставката с отопление на ток е видима. Разходът на електроенергия е многократно по-нисък спрямо стандартните електроуреди, тъй като принципът на работа на предлаганата от самоковския инженер система е идентичен с работата на климатика, който е най-разпространеният тип термопомпа. По отношение на отоплението с твърдо гориво разходите са съизмерими към днешните цени на дървата за огрев и на въглищата. Тенденцията обаче, която най-отчетливо си пролича през настоящата година е, че твърдото гориво ще става все по-скъпо. Но даже и към момента отоплението с термопомпа, макар и с малко, е по-изгодно от твърдото гориво. Най-голямото му предимство спрямо инсталациите на дърва и въглища обаче е чистотата и удобството. Системата спестява много време, труд, мръсотия и разправии на собствениците. От изключително значение е и обстоятелството, че това е най-екологичният вариант на отопление. И ако към днешна дата на голяма част от българите съвсем не им е до екология, в най-скоро време ще им се наложи коренно да променят отношението си към природата. И то не само защото такива са европейските и световни тенденции, които ще налагат все по-високи цени на инсталации замърсяващи въздуха, водите и земите, а и защото дървата, въглищата, петролът и природният газ не са неизчерпаеми. Тъкмо обратно – сигналите за унищожението и изчерпването им стават все по-тревожни. Това е и основната причина водещите световни икономики да се ориентират все повече в посока  “зелена” енергия. Отоплението с термопомпа няма алтернатива, защото това е най-икономичният и зелен, екологичен, вариант на отопление. При него “горивото” е безплатно, тъй като три четвърти от изразходваната енергия е топлина, която природата щедро ни предлага.

Всички, които се интересуват от иновационното предложение на талантливия самоковски инженер могат да получат повече информация на телефони: 0722 6 78 32 и 0876 88 55 48.

One thought on “Самоковски инженер е разработил най-икономичната и най-екологична отоплителна система

  1. Супер .. Само че аз нищо не съм разработил, а предлагам нещо което е направено за първи път още в 1936 год. в гр. Цюрих. И вместо да чакаме 2036 год. за да спазим традицията 100 след другите го рекламирам сега. Благодаря на журналистиите и редактора на Самоковест.

Comments are closed.