СамокоВест

Самоковският пенкилер или Чиновникът като Общественик

Споделете ни в

На последната си сесия общинските съветници създадоха още един прецедент. Гласуваха състав на Обществен съвет. Както обикновено, гласуването бе формално и крайно некомпетентно. Главно поради неяснота какво точно представляват обществените съвети и в частност коя е сферата им на действие. Поради липса на сфера, самоковският си е баш пенкилер.

Според портала за децентрализация към Министерския съвет, обществените съвети действат като обществени органи, които обединяват усилията на местните заинтересовани страни, контролират и подпомагат дейността на съответните публични институции и органите на местно самоуправление в конкретна област, като образование, социално подпомагане, туризъм и др. Те подпомагат съгласуването на интересите и осигуряване на обществена подкрепа за политиката и дейностите в определена област. Това определение само по себе си ясно ни казва, че основната роля на обществените съвети е да контролират общинските служби. И да ги подпомагат, но от позицията на гражданите, а не на чиновниците. Както е известно в нашия град тези интереси доста често се разминават. А какъв е съставът на новосъздадения Обществен съвет – най-краткото определение е „чиновнически”.

Според тълковния речник на българския език, общественик е човек, който се занимава с обществена дейност. Работи в полза на народа. Чиновникът е държавен служител, който не извършва физическа работа, а обикновено обработва документи, бюрократ, бездушен служител.

Състав на Обществен съвет Самоков:

Чиновник първи – главен архитект Клинчева, чиновник втори – инж. Перфанова, директор на дирекция „ТСУ, Европейски програми”, чиновник трети – Елка Кашинова, главен експерт дирекция “ХДЕТТОС и нататък все отбор юнаци – Иван Терзийски, главен специалист „Кадастър и регулации“, както и кметовете на селата Бели Искър, Говедарци, Мала църква, Маджаре, Белчин. Противно на зададеното от МС да работи в определена област, Общественият съвет на Самоков ще се грижи и за курорта Боровец. „Общественикът”, който ще контролира дейността на общината в курорта е самият зам.-кмет Люба Кленова, чийто ангажимент по дефиниция е да се грижи за развитието на туризма в общината. Единствените реални общественици в тази структура са бившият кмет, зам.-кмет и съветник – Христо Ярловски и изтъкнатият спортен деятел Костадин Коцов.

След така узаконения Обществен съвет, възниква един въпрос – как точно чиновниците/общественици ще контролират и подпомагат сами себе си. В кое време от денонощието ще бъдат общественици и в кое – чиновници?

 

2 thoughts on “Самоковският пенкилер или Чиновникът като Общественик

  1. Е, ТАКАВА Я ЗАБЪРКА САМОКОВСКИЯ ГЛАСУВАЧ…
    ИЗБРА ПАК ДА КМЕТУВА БОРОВЕЦКИЯ БАРМАН И БЛАГОЕВГРАДСКИ юрист..
    СЕГА ТОЗИ ТИТАН НА САМОКОВСКИТЕ КМЕТОВРЕ СИ КМЕТУВА ….
    С ПРИСПАН ОБЩИНСКИ СЪВЕТ…
    С ПРИСПАНО САМОКОВСКО ЧОВЕЧЕСТВО….
    БЕЗ ДЪРЖАВНОСТ В ДЪРЖАВАТА НА ПУЙКО БОРИСОВ…
    И ПО-ЛОШОТО , ЧЕ ТОВА ТОЙ ГО РАЗБИРА НЕЩО КАТО ПРИРОДНА ДАДЕНОСТ…
    АМА ДОКОГА!!!!!????

  2. По време на войната Кисинджър-бвшият американски държавен секретар, е служил във военното разузнаване, защото е знаел немски език, а след войната е работил във фабрика за четки като четкар, 1951г. завършва Харвард, а 1953г. защитава докторат на тема „Метерних и епохата“.Срамно ли е, че Хенри К. е бил четкар и знаеш ли кой е Метерних, Христо? Отговорът е твърдо „НЕ“.Ти ако беше кмет, какво по-различно щеше да направиш и как точно, обясни, ако ни убедиш, ще те изберем?

Comments are closed.