СамокоВест

Самоковските лекари протестират от утре

Споделете ни в

Самоковските семейни лекари се включват в протеста от утре. На 30 и 31 март кабинетите няма да приемат пациенти. За спешни случаи ще работи дежурен кабинет – №28 на първия етаж в бившата Поликлиника.

Джипитата протестират срещу служебния рамков договор, изготвен от здравните власти. Недоволството е провокирано от факта, че еднолично наложеният документ ще заблуди пациентите и ще задълбочи проблемите в здравеопазването. От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари са убедени, че в договора има десетки неистини. От Сдружението изчисляват, че увеличението на направленията е минимално, а от отпуснатите 2 млн. лв. за общопрактикуващите лекари се падат по 33 лв. на лекар. Българският лекарски съюз ще обжалва в съда проекта за решение на Здравната каса, с който ще се допълни сегашният национален рамков договор.

Лекарите възразяват и срещу идентификацията на пациентите с пръстов отпечатък. В отговор от НЗОК разпространиха официално съобщение, в което уведомяват джипитата, че претенциите им към отмяна на електронната идентификация с пръстов отпечатък са неоснователни.

Ето какво написаха от НЗОК:

Регистрационната система за здравноосигурителни събития при изпълнителите на медицинска помощ чрез биометрични идентификатори на пациентите ще бъде въведен след първото полугодие на 2016 г. само в лечебните заведения за болнична медицинска помощ и по никакъв начин не може да има отношение към работата и прегледите, осъществявани от общопрактикуващите лекари.”