СамокоВест

Самоковската шевица е прочута и в Япония

Споделете ни в
Посещението на Ирен Ямами и проф. Мари Б. Кели в Митрополитската църква
Посещението на Ирен Ямами и проф. Мари Б. Кели в Митрополитската църква

От близо година самоковският клуб „Ръкоделие” с ръководител Ани Йовева е в творчески контакти с Ирен Величкова – Ямами. Клубът е част от националното движение „Работилница седянка”, което представя уменията на жените в изработката на изящни ръчни изделия. В рамките на движението, самоковският клуб представи произведенията на своите майсторки в Националния исторически музей – София, на борсата „културен туризъм” във Велико Търново, на изложба в Национална библиотека „Иван Вазов” – Пловдив, в Регионален исторически музей „Стою Шишков” – Смолян. Ани Йовева прослави самоковската шевица и дантела и извън границите на страната с участия във фестивала „ Fiera dell est” – Италия, и по европейски проект „You can do it” в Будапеща, Унгария.

Ирен Величкова – Ямами е омъжена за японец и живее в страната на изгряващото слънце от 24 години. Проучванията й са насочени към мистичните послания, вписани в шевиците на различните народи по света. Със съдействието на рекламна къща „Аура” – Самоков, преди броени дни излезе от печат книгата на Ирен Величкова – Ямами „Архаични символи в бродерията”. Корицата на книгата е огряна от самоковската шевица „Слънцето”, първообраз на която е собственост и се съхранява в Исторически музей – Самоков. Творбата е провокирана от изданията на проф. Мари Б. Кели – потомствена тъкачка, художничка, преподавател по изкуствата в университета в Ню Йорк и автор на много книги за древните символи. Ирен се свързва с проф. Кели, която става неин ментор. Ирен Ямами и проф. Мари Б. Кели бяха гости на града ни на 11 и 12 август. Те посетиха Сарафската къща, Исторически музей, Бельова и Митрополитска църкви и останаха впечатлени от изкуството на старите майстори-дърворезбари, шевиците, дантелите и националните носии, от архитектурата и интериора на Сарафската къща. Древните шевици събраха в Самоков културата на три континента – Европа, Азия и Америка.

Представянето на книгата в музей "Сокай", Велико Търново

В посвещението към книгата си Ирен е написала: „Посвещавам на майка ми Вера, която ме научи да бродирам и да обичам бродерията, на моята приятелка проф. Мари Б. Кели, която ме научи да разчитам и да разбирам това, което бродирам и на Александър Стрезов, незабравим приятел и забележителна личност”. Предимството на Ирен Ямами е, че познава добре българската, европейската бродерия и йероглификата, което й дава възможност за цялостен поглед върху символите, интересни връзки между история и етнография и задълбочен анализ. Книгата тълкува символите от най-дълбока древност до наши дни. Авторката твърди, че много от тях са съществували преди 10 хил. години още в стара Европа и че много мотиви не са само български, а са характерни за цялото Източно Средиземноморие, Източна Европа, европейската част на Русия, чак до Скандинавския полуостров включително. Във времето тези характерни мотиви се пренасят на азиатския континент, а от там достигат до Северна и Южна Америка. “Предположенията ми се базират на това, че има еднакви символи и при нас, и при тях, но не мога да бъда категорична, че това със сигурност е така. Най-старата свастика например е открита на българска земя и е на възраст около 10 хил. г. Намира се в Деветашката пещера. Но такова изображение има и при ацтеките от предколумбова Америка. Явно в миналото връзка между тези народи е съществувала.” В края на книгата тя е поместила подробна карта на света, върху която са отбелязани всички места, където най-популярните символи от българската бродерия също са разпространени. (Книгата може да бъде закупена в офиса на рекламна къща „Аура” – Самоков, ул. „Рилски скиор” 2 А, етаж II и в магазина за конци и прежди на Кооперативния пазар.)

Клуб "Ръкоделие" и Работилница "Седянка" участват във Фестивал на народната носия - Жеравна

Според Ирен Величкова – Ямами, усетът към бродерията е генетично заложен у всяка българка. И момичетата от клуб „Ръкоделие” – Самоков, са ярко доказателство за истинността на твърдението й. За пореден път те, съвместно с останалите участници от Национално движение „Работилница седянка” представиха красотата и изяществото на своите дантели и шевици на Фестивала на фолклорната носия, който се състоя от 17 до 19 август в Жеравна. Няма да се спираме на разочарованията от лошата организация и безчетните неуредици, с които са се сблъскали по време на участието си, защото в тази публикация даваме предимство на красотата, която е сътворявала българката от време оно и продължава да твори с много любов и отдаденост. Самоковските майсторки са се посветили на старинната българска бродерия, която е послание и молитва към могъщите природни и космични сили и ще останат верни на обета си. Много от фигурите символизират изобилие, плодородие, мъдрост, безсмъртие и богатство. Изкусните шевици олицетворяват цялото мироздание, звездното небе, ведно с бляскавото Слънце и пълната Луна. Чрез символите древните са давали образ на всичко, което днес обличаме в слово. Затова клуб „Ръкоделие” ще продължи да представя техните послания, вписани в шевиците, пред ценителите на непреходната хубост и мъдрост на битието в страната и в чужбина.