СамокоВест

Самоковската представителка стана златен медалист на Световните Зимни Игри на Спешъл Олимпикс

Споделете ни в

На световните зимни игри на Спешъл Олимпикс в ПьонгЧанг, Република Корея участваха повече от  2300 състезатели с интелектуални затруднения от 110  държави в 7 спорта, 600 треньора, 6000 доброволци и над 500 официални лица, хиляди семейства, приятели, зрители и журналисти от цял свят. Успешно завърши българското участие в игрите на Спешъл Олимпикс  2013 със завоювани общо 12 медала – 6 златни,1 сребърен и 5 бронзови. Отлично се представи самоковската състезателка по ски алпийски дисциплини Бенита Петрова, която се завърна от Република Корея с цяла колекция от медали – един златен и два бронзови. В оспорвани финали в слалома Бенита добави към своята колекция и най-високото отличие – златото, а Симона Костова, атлет на СО София финишира трета в най-бързата дивизия в слалома при жените.

В алпийските ски, Генадий Стоицов ,атлет на СО Банско, се класира първи в супер гигантския слалом и завоюва втори златен медал в гигантския слалом. В гигантския слалом Симона Костова, се класира втора, като добави нов медал към златния от супер гигантския слалом. Самоковката Бенита Петрова спечели втори бронзов медал в гигантския слалом, след третото място в Super G.

Въпреки ниските температури, българските ски бегачи завършиха успешно своето участие в Световните зимни игри‘2013 и добавиха нови два медала от финалите на 100 м класически стил – златен медал за Александър Кенанов (атлет на СО София, носител на бронзов медал на 50 м класически стил) и трето място за Златина Дерменджиева (атлет на СО Смолян. златен медал на 50 м класически стил).

Доброто представяне на българските атлети е заслужена оценка и за националните треньори доц. д-р Никола Панайотов и д-р Антон Хиджов. Специална чест за българската делегация беше поканата към националния треньор доц. д-р Николай Панайотов и към Генадий Стоицов да се включват в официалния парад на шампионите по време на Церемония по закриване на игрите.