СамокоВест

Самоковест се присъединява към грижата за Земята – Изключи осветлението за един час

Споделете ни в

Днес отбелязваме „Часът на Земята”. Инициативата започва през 2007 г. в Сидни. През последните години „Часът на Земята“ се превърна в една от най-мащабните прояви за опазване на околната среда. През 2012 г. в инициативата участваха 152 страни от целия свят. По време на „Часът на Земята“ хора от цял свят символично гасят осветлението в домовете си, а фасадите на знакови сгради притъмняват. Идеята на кампанията е да привлече общественото внимание върху проблемите с климатичните промени и свърхупотребата на ресурси.

За втора поредна година Часът на Земята ще работи с платформата „Аз правя, ти действаш“, базирана в YouTube. Платформата дава възможност на хората да споделят своите лични предизвикателства, задавайки въпроса „Какво би направил ти, за да спасиш планетата?“. Обещанията, които отправят хората са различни: да посадят дърво, да се откажат от употребата на пластмасови бутилки или да използват енергоспестяващи крушки. През 2012 г. чрез „Аз правя, ти действаш“ 4 млн. души отправиха своите предизвикателства като по този начин изразиха волята си за по-устойчиво бъдеще и вдъхновиха своите общности.

В България Часът на Земята се провежда от 2009 г., като всяка изминала година неговите привърженици стават все повече. Рекорден брой български градове и общини се включват в тазгодишното издание на кампанията. Посланици на инициативата отново са музикантите Калин Вельов и Михаил Стефанов, финансистът Михаил Заимов, актьорът Юлиан Вергов и Вера Петканчин от Коалиция „За да остане природа в България”

Нека всеки, който приема грижата за земята като своя кауза, изключи осветлението в дома си тази вечер от 20,30 до 21,30 часа.