СамокоВест

Ройтерс: Резултатът от референдума е удар по министър-председателя Бойко Борисов

Споделете ни в

Българите подкрепят изграждането на атомна електроцентрала показва резултата от референдума в неделя. Резултатът е удар по министър-председателя Бойко Борисов, който се отказа от стартирането на няколко милиардния проект, но избирателната активност не е достатъчно, за да се отмени решението на правителството, коментира Ройтерс в кореспонденция от София. Около 60% от избирателите гласуваха за строежа на 2000-мегаватовата централа Белене на брега на Дунав, а 40% се противопоставиха. Избирателната активност беше около 20%, припомня агенцията, позовавайки се на данните на социологическите агенции. Първият референдум в страната след падането на комунизма показа, че политиката на Борисов е отчуждила много избиратели в най-бедната държава членка на ЕС и това усложнява предизборната му кампания за парламентарните избори през юли, твърдят аналитици.
„Резултатът ясно поставя правителството под напрежение. Ниската активност обаче показва, че няма ясни победители и ще бъдем изправени пред сериозна безизходица след изборите през юли“, казва политологът Кирил Аврамов от Нов български университет, цитиран от Ройтерс. Борисов, който се стреми да съживи икономиката, се отказа от строежа на Белене през март, като заяви, че балканската страна не може да си позволи разходите, изчислявани на над 10 милиарда евро (13,5 милиарда долара), особено след като не успя да привлече западни инвеститори.
Макар икономиката да излезе от дълбоката рецесия, тя нараства много бавно и мнозина избиратели са притеснени, че България продължава да крета след другите бивши комунистически страни в ЕС с доходи на глава от населението по-малко от половината от средното за съюза. Аналитици твърдят, че подкрепата за Белене на референдума е удар за Борисов, който не постигна голям напредък в обещанията си да изкорени корупцията, откакто дойде на власт през 2009 г. Непопулярните мерки за строги ограничения, наложени от управляващата дясноцентристка партия ГЕРБ, вече намалиха преднината й пред опозиционната БСП, която инициира референдума, преди парламентарните избори през юли.
Ройтерс припомня, че България има една работеща ядрена централа в Козлодуй с капацитет от 2000 мегавата и нае американската компания Уестингхаус да направи проект за добавяне на нов реактор от 1000 мегавата към централата. На АЕЦ „Белене“ се противопоставиха още еколозите, които заявиха, че тя ще бъде построена близо до сеизмична област, и правозащитните организации, според които голямата стойност на проекта ще окуражи корупцията.

Според правилата за гласуване, ако повече от 20% от имащите право на глас са упражнили своето право на глас и повече от половината от тях са гласували в полза, въпросът ще бъде изпратен в парламента, където Борисов и неговата партия ГЕРБ имат финалната дума. Министър-председателят заяви, че ако избирателната активност е достатъчна, за да бъде изпратен въпросът Белене за обсъждане в парламента, ГЕРБ ще отхвърли проекта отново. Съюзници на България в Брюксел и Вашингтон също се противопоставиха на проекта, страхувайки се, че ще се задълбочи икономическата и политическа зависимост на страната от Русия – Москва, която предложи да финансира завода, като той бъде построена от руската “Атомстройекспорт”.

Британската медийна мрежа Би Би Си излиза с позиция, че референдумът за ядрената енергетика в България е „невалиден”. „Предизвикващият полемика референдум в България с въпрос дали да бъде построена нова атомна електроцентрала изглежда е невалиден заради ниската избирателна активност”, съобщава медията. Референдумът, свикан на основата на внесена от социалистическата опозиция петиция, бе възприеман като барометър за предстоящите по-късно тази година парламентарни избори в България”, отбелязват британските наблюдатели. Според тях вотът е бил важен показател за отношението на българите към Русия, с която бе сключен договор за изграждането на централата. Би Би Си припомня, че страната ни е трябвало да затвори четири от старите си реактори в град Козлодуй като условие за членството си в Европейския съюз. „Правителството замрази плановете си да приключи изграждането на централата си в Белене миналата година, когато работата по площадката на източния бряг на река Дунав беше в процес. Социалистите са смятани за тясно свързани с проекта Белене, след като са сключили договор за изграждане на централата с руската държавна компания „Атомстройекспорт” през 2008 г. Те твърдят, че Белене ще струва 4-6 млрд. евро и ще намали цената на електричеството за потребителите. Защитници на околната среда се противопоставят на изграждането на централата, предложено за първи път когато България бе под комунистическо управление”, сочи още Би Би Си.

Асошиейтед прес също коментира вчерашния референдум, отбелязвайки, че изборът се възприема като барометър за отношенията на страната с Русия. Агенцията добавя, че първият референдум след падането на комунизма през 1989 г. е белязан от поляризираните мнения по партийни линии и че той е тест преди парламентарните избори през юли.

One thought on “Ройтерс: Резултатът от референдума е удар по министър-председателя Бойко Борисов

  1. Защо даваме ухо на разни чужди агенции, като за всички е ясно, че просто хората не гласуваха защото правилно разсъдиха, че не са компетентни да дадат мнение за такова важно нещо. Не стига, че др.Станишев потроши грешни 20 млн.,но и тръбеше наляво и надясно за успеха на референдума с тези 60%. Ами това са си техните верни поддръжници, които събираха подписката, и за които нямаше значение дали България губи или не! Щом партията е наредила, значи трябва да се гласува с „да“. Сигурно половината не са имали свое мнение, и може би съжаляват, че са гласували така и са си отдъхнали, че не са допринесли за заробването на страната, но от друга страна са удовлетворени, че са демонстрирали вярност към партията.Така и партията е доволна и те са изпълнили криворазбраният си дълг. Още един път потвърждение на максимата „Тя е права, и когато съгреши дори!“

Comments are closed.