СамокоВест

Ройтерс: През януари Брюксел публикува най-тежкия доклад, откакто България се е присъединила към ЕС

Споделете ни в

„Преди няколко месеца правителството на премиера Пламен Орешарски изглеждаше сякаш ще падне, след като десетки хиляди протестираха срещу корупцията“, пише агенция „Ройтерс“ в свой материал за България. „Без ясни лидери протестите отслабнаха и сега едва малцина демонстрират пред парламента в малката балканска страна. Тъй като полицаите за борба с безредиците са повече, някои се шегуват, че това е протест на полицията“, допълва агенцията.

„Ройтерс“ цитира политолога Иван Кръстев, според когото заради политическата несигурност има голяма неохота за провеждане на каквито и да е реформи, които биха намалили още повече общественото доверие. „Всички са в режим на оцеляване – правителството, опозицията и различните политически партии“, заявява Кръстев.

Агенцията отбелязва, че коалицията, оглавявана от социалистите разтревожи инвеститорите, като намали цената на тока за домакинствата два пъти в рамките на шест месеца. Така тя увеличи дълга на Националната електрическа компания и притисна местните енергопроизводители и разпределителните предприятия като чешката ЧЕЗ и австрийската ЕВН. „Скорошните резки промени в енергийната политика и регулациите предизвикаха значителни притеснения сред инвеститорите и навредиха на атрактивността“, казва Даниел Берг, директор за България в Европейската банка за възстановяване и развитие. Перспективите за забавени чуждестранни инвестиции тази година, заедно със слабо вътрешно потребление и политическа несигурност, накараха рейтинговата агенция Standard & Poor’s да промени прогнозата си за инвестициите към негативна през декември. „Ройтерс“ цитира 42-годишния Рафаел Чичек, който има мебелен бизнес в България. „Плащаш си данъците, плащаш си сметките и за какво? Те слагат парти в джобовете си и отказват да направят каквото и да е“, казва той.

Според „Ройтерс” правителството изглежда ще остане на власт поне до евроизборите през май. Въпреки това уязвимото му положение показва, че то няма влияние да реформира корумпираната политическа система или тромавата и неефективна съдебна система. Агенцията отбелязва, че администрацията на Орешарски си е спечелила предпазливо приветстване на усилията да ускори издаването на различни разрешителни за бизнеса. Но като цяло липсата на реформаторска инициатива и несигурният политически климат потвърждават схващането, че малко се е променило за добро откакто България влезе в ЕС с големи надежди за просперитет през 2007 г. Агенцията изтъква, че през януари Брюксел публикува най-тежкия доклад, откакто България се е присъединила към ЕС.

„Социалистите са все още уязвими. Партията е раздирана от вътрешни напрежения, а одобрението за правителството е около 20%. Ключово изпитание ще бъде представянето им на евроизборите през май и ако то е слабо, това може да предизвика нови искания за предсрочни избори“, отбелязва агенцията.