СамокоВест

Рождество Ботйово на сцената на Централен военен клуб в София. Приходите отиват за заснемане на документален филм за Васил Левски

Споделете ни в

Рождество Ботйово“  се осъществява за набиране на средства в подкрепа на заснемането на документален филм за Васил Левски

Дни преди Коледа Искрен Красимиров-основател на „НЕзабравимата България“ и актьорът Симеон Владов ще набират средства за проекто-лентата „Лъвский: Европеец в Българско!“

Образите на Васил Левски и Христо Ботев ще оживеят на сцената на Централен Военен клуб – София, зала 1 от 18:00 часа днес, 20 декември.

Красимиров за пореден път ще влезе в ролята на Христо Ботев и със сабя в ръка ще декламира Ботевите стихове. Освен рециталите, организаторите предвиждат зрителите да видят откъси от филмите му за Ботев, Софроний Врачански и Иван Вазов, стихове от книгата на Красимир Стефанов „Моят Ботев“, както и революционни песни, изпети от набиращия популярност „Хор Орфикус“.

Целта на патриотичното мероприятие е да бъдат събрани средства за новия филм – „Лъвский: Европеец в Българско!“, посветен на Апостола.

На събитието „Рождество Ботйово“ ще присъства и актьорът Симеон Владов, който ще играе Левски в новия филм на Искрен Красимиров. Той също ще призове сънародниците ни да подкрепят родолюбивото начинание на „НЕзабравимата България“.

Дарителската кампания ще подпомогне създаването на 45-минутен художествено-документален „Лъвский: Европеец в Българско!“, защото по думите на режисьора, Левски е първият революционер с европейско мислене и идеи, родеещ се с великите Мацини, Гарибалди и Лайош Кошут. Друг малко познат факт е, че Левски се подписва навсякъде в писмата си като „Лъвский“, а България винаги нарича „Българско“.

Младият режисьор на филма разкрива още, че предател на Левски не е само поп Кръстьо, а издайниците на Апостола са много – от Каравелов, през Димитър Общи и даскал Иван Фурнаджиев, та до Николчо Цвятков, Никола Сирков и Христо Латинеца. „Левски не е предаден „от един поп“, както е останало в народната памет“, а за жалост ние перифразираме Иван Вазов и казваме – „Той бе предаден от един народ!“.

„Лъвский: Европеец в Българско!“ ще е шести пореден филм на Искрен Красимиров и неговата „НЕзабравимата България“ за националните ни герои, след лентите за Христо Ботев, Софроний Врачански, Алеко Константинов, Цар Борис III и Иван Вазов.

Входът ще бъде безплатен, а всеки един лев събран от присъстващите ще отиде за създаването на филма.