СамокоВест

Рилски спортист свали доверието си от ръководството на Българска федерация по баскетбол

Споделете ни в

Централата управлява катастрофално, заяви президентът на Рилски спортист инж. Петър Георгиев.

Ръководството на Рилски спортист даде специална пресконференция в сградата на Националния стадион „Васил Левски“, на която изказа възмущението си от избора на БФБаскетбол финалната среща в турнира за Купата на България да се играе във Велико Търново.  Позицията си защитиха президентът на клуба инж. Петър Георгиев, старши треньорът Людмил Хаджисотиров и секретарят Борислав Чилингиров.

Двубоят ще се играе на 3 март от 17:30 часа в старопрестолния град, като в спора за отличието един срещу друг излизат отборите на Рилски спортист и Левски Лукойл.

В края на тази година БК Рилски спортист ще празнува 25 години от своето създаване и може да се похвали общо с 22 шампионски титли, 23 втори и 19 трети места в различните възрастови групи в различните първенства – Балканска лига, Национална лига, Държавни първенства и Купи. Само след няколко дни витрината на самоковския клуб може да се обогати с още един трофей, ако мъжкият отбор спечели финала за Купата на България срещу Левски Лукойл във Велико Търново на 3-ти март.

Противно на очакванията, настроението преди решителната битка е помрачено, защото в старопрестолния град няма да отидат 250 деца от школата на Рилски спортист и по-голямата част от баскетболните фенове на 25-хилядния град Самоков. “Как децата ще пропътуват 600 км за един ден, за да гледат мача? Така няма как да се развива баскетболът у нас. ”, възмутен попита президентът на Рилски спортист инж. Петър Георгиев.

„Федерацията продължава да води политика на фаворизиране на определени клубове. Начинът, по който бе определен домакинът на финалната среща, ме кара да мисля, че има вмешателство на външни фактори. Когато ръководството на федерацията се поддава на такъв натиск, тогава с него няма как да постигнем някакви успехи. Когато попитах (президента на БФБаскетбол) Георги Глушков, защо Велико Търново е домакин на финала, той ми отговори, че бил говорил предварително с кмета на града и всичко било уредено. Желанието на федерацията било така да се помогне на Търново за възраждането на баскетбола в града, но това мен дълбоко ме съмнява“, добави Георгиев.

„Знам единствено, че желанието на Константин Папазов и Тодор Стойков бе мачът да бъде в Търново. Знам, че за Левски ще бъде празник, тъй като в същия ден феновете имали събор в града, а на следващия ден им предстояло гостуване на футболния Черно море. Нас обаче това не ни устройва, тъй като искахме точно децата да могат да се насладят на тази среща, а сега ще трябва да ги караме да пътуват по 300 километра в едната посока. За мен Георги Глушков взе напълно безпринципно решение и от днес нататък свалям доверието си към него. Този човек се подиграва с баскетбола. Бях готов да се съглася Рилски спортист да играе финала дори в зала „Универсиада“ (залата на Левски Лукойл), но ми бе казано, че мачът трябва да е на неутрален терен и не можело“, коментира още Георгиев.

„Знаем, че за Левски Лукойл щеше да бъде по-лесно, ако във финала играеха с Академик Бултекс 99, тъй като в пловдивския отбор има двама техни играчи. Федерацията допусна едно безпрецедентно сливане на два отбора по средата на сезона с обяснението, че така щяло да се помогне на българския баскетбол. Както и сами виждате, там всеки ден пристигат нови играчи и нови треньори от чужбина, а мястото за българските играчи става все по-ограничено. За съжаление с това ръководство на БФБаскетбол мъжкият баскетбол смело е тръгнал по стъпките на женския. Георги Глушков не се интересува от развитието на българския баскетбол, не е помогнал на нито един малък отбор по време на управлението си, а федерацията се ръководи крайно зле и с всеки изминал ден положението става все по-лошо и катастрофата се задълбочава“, допълни президентът на самоковския тим.

Старши треньорът Людмил Хаджисотиров също изказа притеснението си относно провеждането на финала във Велико Търново, но заяви, че играчите му са пределно мобилизирани и са готови да дадат всичко от себе си.

„Решението трябваше се вземе 50:50, като федерацията се съобрази с исканията и на двата отбора. Класирането ни на финала е голям успех за нас, защото то е второ за последните три години и показва, че работим правилно. Готвим се за този мач цяла година, ще се борим здраво и ще играем за победа. В тима няма кадрови проблеми и всички тренират на много високо ниво“, каза Хаджисотиров.

„Дали купата ще се играе в настоящия формат, или в предишния, при който бе с финална осмица, това за нас няма такова голямо значение, особено след като успяхме да се класираме. Лично за мен старият формат беше с една идея по-атрактивен, но и новият си има своя чар. Левски Лукойл е фаворит в срещата, но нашият състав също е доста класен и очаквам да се получи един много равностоен и интересен мач“, допълни треньорът на самоковския отбор.

От Рилски спортист добавиха, че клубът ще организира пътуване за феновете на тима, които искат да подкрепят отбора във важния мач във Велико Търново. Самоковци, както и Левски Лукойл, ще разполагат с по 600 билета за мача, а още 400 билета ще бъдат пуснати в свободна продажба за привържениците на баскетбола в старата столица.

Видео: