СамокоВест

„Рилски спортист” прегази „Лукойл Академик” – отива на полуфинал

Споделете ни в

rilski sportist balkanska liga 2013Купата на България по баскетбол ще има нов носител! Досегашният златен медалист Лукойл Академик бе победен от Рилски спортист с 95:78 точки в последния четвъртфинал в турнира за националната купа. Публиката в зала „Универсиада” видя преобразен Рилски спортист, който разбира на пух и прах прогнозите за лесен успех на Лукойл Академик. Полуфинал Левски – Лукойл няма да има, защото в петък от 18 часа в спор за място на финала ще излязат Левски и Рилски спортист.

След три поредни успеха за Купата на България, Лукойл Академик бе победен отново от Рилски спортист, както бе и през 2010-а година, когато по-късно във финала с Левски, самоковци останаха със среброто.

След трудното начало в първите 5 минути, Рилски спортист постепенно обърна резултата в своя полза и дръпна със 7 точки при 20:13 около 2 минути преди края на първа четвърт. Баскетболистите на треньора Росен Барчовски се възползваха от грешките на съперника и реализираха бързи атаки за 24:15 точки в тяхна полза след 10 минути игра. Макар и твърд фаворит преди двубоя Лукойл не успя да навакса, а тимът от Самоков продължи да играе мотивирано и на високи обороти. Разликата достигна 15 точки, а на почивката резултатът бе 52:37 в полза на Рилски спортист. Гардът Йордан Бозов вече имаше в актива си 18 точки и 4 асистенции. За Лукойл с по 12 точки за първото полувреме се отчетоха Юре Лалич и Божидар Аврамов. Шампионите играха без Киърън Ачара, който е с травма в глезена.

Третата част започна с моментен подем на „студентите”, които намалиха до 9 точки, но отново водени от невероятния в този мач Бозов и изключително полезен Шон Барнет състезателите на Рилски портист удържаха преднина от 10-15 точки. В края на частта дойде и най-голямата разлика до момента – 16 точки. С толкова завърши и третата четвърт – 76:60 за Рилски спортист.

Напрежението в зала „Универсиада” се покачваше, а връхна точка бе моментът, в който дикторът обяви резултатa от двубоя на футболния шампион Лудогорец срещу Лацио, след което публиката избухна в аплодисменти. Последните 10 минути продължиха по познат сценарий – Лукойл опитваше да стопи пасива си, но нервите играеха своята роля. Разликата се задържа над 10 точки, като 5 минути преди края на срещата Рилски спортист водеше с 82:69 точки. Времето течеше в полза на самоковци, а те удържаха преднина от 14 точки 3.40 преди сирената при 85:71. Тимът на Росен Барчовски задържа аванса си и водеше с 90:76 точки при оставащи 1.30 минути.

За „Рилски спортист“ петима играчи записаха двуцифрен актив, но най-резултатни бяха Йордан Бозов с 27 точки, Шон Барнет с 22 точки и Евън Равънел с 16 точки.