СамокоВест

Рилският зелник събра любители от близо и далеч

Споделете ни в

rilski zelnikПовече от 10 години Бели Искър чества празника на Рилския зелник, който се провежда в края на юни и се организира от местното туристическо сдружение. Началото е поставено през 2002 година.  От тогава до днес най-голямото предизвикателство е състезанието за най-вкусен зелник. И тази година празникът събра любители на шопската вкусотия от близо и далеч. Над 50 дъхави зелника чакаха кой ще грабне приза. Жури под председателството на заместник кмета на община Самоков оценяваше майсторлъка на белоискровските месарии. Първото място бе отредено на Лена Златева.На второ и трето място се класираха Стоянка Терзийска и Иванка Слатинска. Журито присъди и една поощрителна награда за опазване на традициите при приготвянето на характерното за района печиво. Отличието грабна Милка Бучова, извъртяла класически самоковски зелник с всичките екстри.

Много страсти предизвика наддаването. Велин Стоянов вдигна мизата на 60 лева и се нагости с най-хубавия зелник. Организаторите се бяха погрижили нито един лакомник да не остане с празни ръце. Всеки можеше да си купи парче рилски зелник.

Празникът е тържество и на българския фолклор. Тази година домакините от Бели Искър, певческите групи и танцовите състави от селата, Маджаре, Мала църква, Широки дол, Горни Окол, Белчин, Марица , Шишмановският състав и група „Самокови” веселиха гостите. Разнообразие в програмата внесоха изпълненията на Стоян Доспевски, Валя, Тишо и Ташо от телевизионното предаване „Сделка или не”, популярният столичен танцов състав „Мера денс”.