СамокоВест

Рила-буфер става защитена зона

Споделете ни в

Биогеографски семинар, който има функция на официална процедура за одобряване на зони от НАТУРА 2000 се проведе у нас в сряда – 10 октомври. Участие в семинара взеха представители на Европейската комисия, Европейския тематичен център – научен съвещателен орган към ЕК, Министерството на околната среда и водите, БАН, научни институции и неправителствени природозащитни организации. На официалната процедура представителите на Европейската комисия настояха към международната мрежа НАТУРА 2000 да бъдат включени нови защитени зони в района на национален парк „Рила“. Експертите решиха, че е необходимо да се осигури екологична цялост на защитените зони и в НАТУРА да се обявят нови, допълнителни защитени зони за опазване на мечката и главоча, както и да се обмисли зона за опазването на лалугера. В края на 2006 г. идентично предложение направиха български неправителствени организации, но правителството го отхвърли. След шестгодишно протакане най-сетне Рила-буфер ще стане защитена територия. Зоната обхваща нископланинските части на Рила и „обгръща“ едноименния национален парк. Границите й от години са обект на спорове между учени, екоорганизации и държавните органи, отговорни за управлението на защитените територии от европейската екологична мрежа Натура 2000. В района са концентрирани сериозни инвестиционни интереси и се планира изграждането на ски зоните „Супер Боровец”, „Искровете-Мальовица”, „Картала”, „Трещеник”. Изискването на ЕК местността да се обяви за защитена територия е от години, но досега нямаше разбирателство между експертите на МОСВ и еколози какъв трябва да е обхватът й. Според представители на граждански организации предложението на МОСВ за зоната Рила – буфер изключва територии, върху които се планира изграждането на зимни курорти и ски съоръжения.

Разширяването на НАТУРА 2000 зоните в района на Рила отговаря не само на научните изисквания, но и на обществените очаквания. През 2007 и 2008 г. в подкрепа на Рила около 200 000 граждани се обединиха в петиция, което я превърна в една от природозащитните каузи, получили най-голям обществен отзвук. „За съжаление, наложи се да чакаме шест години преди Рила-буфер да бъде обявена. Настоятелно съветваме правителството да не коригира произволно научните предложения за територии в името на частни бизнес интереси като заменки на гори и изграждане на ски курорти, тъй като подобни опити са обречени на неуспех. Решението Рила-буфер да бъде обявена в нейните нормални, естествени граници е единственото, което удовлетворява обществения интерес“, коментира Андрей Ковачев от сдружение за дивата природа „Балкани“. Според Закона за защитените територии, в срок до шест месеца от постъпването на предложението за обявяване на дадена територия за защитена зона министърът на околната среда и водите или упълномощено от него лице трябва да назначи комисия, която да вземе решение за обявяването на защитената зона и да подготви документацията за това.

Освен решението за Рила-буфер, на семинара са били приети всички 31 предложения за допълнителни нови зони или разширения на съществуващи такива.