СамокоВест

Реформаторският блок – трета политическа сила

Споделете ни в

Партийните предпочитания ще са водещи при избора на президент, като две трети от избирателите заявяват, че ще подкрепят кандидата на партията, на която симпатизират, показва проучване на „Екзакта Рисърч Груп”, публикувано във вторник. То потвърждава съотношението между основните политически сили, отчетено преди дни и от агенция „Алфа рисърч“. Месец преди старта на президентската кампания, ГЕРБ е първа политическа сила и за нея биха гласували 25.4% от българите. БСП е втора с 15.3%, а Реформаторският блок е трети с 6%, ДПС и Патриотичният фронт са изравнени с по 4.5%, а АБВ получава 3% от вота на всички избиратели.
51% от участвалите в изследването българи заявяват, че неизвестният засега кандидат на ГЕРБ е най-вероятният победител в президентските избори.
Малко повече от половината от имащите право на глас българи заявяват твърдо намерение да гласуват. Делът на изразилите желание да гласуват на референдума е по-нисък с около 10 пункта. Готовността да се гласува в момента е твърде условна величина. Все още не са отчетени ефектите от задължителното гласуване. От изследванията на „Екзакта” през последните два месеца е видно, че хората в малка степен са запознати с нововъведенията в изборното законодателство. Предстои да се разбере и какъв ще бъде ефектът от вот две в едно -президентски избори и референдум.