СамокоВест

Реформаторският блок се обяви против актуализацията на бюджета на алтернативен дебат

Споделете ни в

reformatorsko obedinenieАлтернативен дебат срещу актуализацията на бюджета се проведе тази сутрин на открито пред Народното събрание, час преди дебатът на второ четене за бюджета да започне в пленарна зала. Представители на петте партии в Реформаторския блок – Демократи за силна България, Движение България на гражданите, Синьо единство, Зелените и Народна партия „Свобода и достойнство“ се обявиха против бюджетните промени. „Изтеглянето на 1 млрд. не е нищо друго освен финансиране на отказа от реформи“, беше категоричната позиция на реформаторите.

На дискусията пред парламента бяха поканени и премиерът Пламен Орешарски, както и лидерите на управляващите партии БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан. Нито те, нито други представители на комисията по бюджет и финанси обаче се появиха на площада.

Лидарът на ДСБ Радан Кънев посочи мотивите на Реформаторския блок. „Тъй като трябва да се чуят аргументите за нашите пари, ние направихме този дебат“ – каза той. „Опитват се да ни обвържат с 1 млрд лева, без да ни обяснят защо, без дори да се опитат да налучкат аргументи. Така става очевидно, че има задкулисие, за което отиват тези средства, както е очевидно, че задкулисието прави неприемливите назначения“ коментира Димитър Бъчваров от „Демократи за силна България“. Мартин Димитров от „Синьо единство“ посочи, че правителството върви по стъпките на Жан Виденов. Единствената разлика е, че сега валутния борд забранява да се печатат пари, но затова се взимат заеми. Този път води до рецесия, обяви той. Мартин Димитров коментира още, че не може депутатите да излизат във ваканция, след като са заявили, че сме в тежка икономическа криза, а те нямат антикризисни мерки.

И от Зелените, и от Народна партия „Свобода и достойнство“ припомниха, че Реформаторският блок настоява президентът да наложи вето на актуализацията на бюджета. „Това правителство продължава безрасъдната фискална политика на ГЕРБ. А тя е политика на едновременно увеличаване на държавния дълг и изтъняване на резерва“, обяви финансистът от „Движение България на гражданите“ Бисер Манолов. По думите му в повечето страни, когато се правят реформи, дългът е за сметка на резерва или обратното, но никога не и двете едновременно и то без реформи. Той посочи, че през 2009г. е имало 1.1 млрд. лева разлика между дълга и резерва, но ножицата през пролетта на 2013 се е разтворила до 9 млрд. лева. „Това задлъжняване и липсата на реформи, ще се отрази през септември, когато очакваме ревизия на кредитния рейтинг на страната“. Манолов припомни прогнозата си, че актуализацията на бюджета ще доведе до по-големи лихви по кредитите както за гражданите, така и за бизнеса. А Иван Стамболов от ДБГ посочи, че с този бюджет България затваря исторически цикъл от времето на Тодор Живков от крадене на държавни пари заедно с ръст на държавния дълг. „Нагло е да се тегли 1 млрд. заем, които да го връщат хората, които не искат това управление да бъде на власт. Правителството няма възможмост за правилни ходове“, категоричен беше той.

One thought on “Реформаторският блок се обяви против актуализацията на бюджета на алтернативен дебат

  1. Studio 5 = Трамвай N 5. Ние бяхме прави , бяхме против разцеплението, но това нямаше значение за Вас. Сега може би ни разбирате по добре.. Може и да сте прави, но това вече няма никакво значение.

Comments are closed.