СамокоВест

Реформаторският блок разкри – Държавата е продала 358.551 дка гори за строеж на уж прекратения „Южен поток“

Споделете ни в

goraДни преди предсрочния парламентарен вот Реформаторският блок свика извънредна пресконференция, на която огласи нови данни за сделките около преминаването на „Южен поток“ през България. Сините представиха отговор от Министерството на земеделието и храните, в който става ясно, че 358.551 декара са закупени от „Южен поток България“ за строителството на газопровода. Тяхното предназначение вече е било сменено за нуждите на строежа на газопровода, за който Брюксел смята, че не отговаря не европейските изисквания и поиска от България спиране на всички дейности по проекта. Покупко-продажбата е станала след стартирането на наказателната процедура от Еврокомисията срещу България и многократните призиви от Брюксел за пълно прекратяване на реализацията на газопровода до изчистване на съмненията за нарушаване на европейското законодателство.
„Южен поток България“, в която с равни дялове участват „Българският енергиен холдинг“ и руската „Газпром“, е подала на 16 юли заявление за закупуване на 17 терена, а само ден по-рано е приключила смяната на статута на парцелите от Държавния горски фонд и те са превърнати в урбанизирана територия, върху която може да се строи, заяви кандидат-депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов на извънредната пресконференция.
Петър Москов допълни, че сме свидетели на огромно финансово престъпление.
„Цялата държавна машина е впрегната в това да обслужва корпоративен интерес в условията на спрян от официалните български и европейски власти проект. Този случай и този с КТБ са веществените доказателства, затова че България се управлява от мафия с нашите пари в корпоративен интерес. Само реформираната държава може да спре тези кражби. Днес ще изпратим този документ до прокуратурата, която да се самосезира, защото за нас това е мащабно финансово престъпление“, заяви Москов, който също е претендент за следващия парламент. Според него е крайно време прокуратура да престане да бъде гише за поръчки или зала за пресконференции с лобистки интереси. „Нарушен е държавният интерес и е нарушена думата на министър-председателя пред парламента, че проектът ще бъде спрян”, допълни той.
Мартин Димитров заяви, че реформаторите планират в следващия парламент да създадат комисия, която да разследва докрай кой е замесен в проекта за „Южен поток“ и ще извади истината наяве – къде са парите, в кои фирми, кой е нарушил забраните на министър-председателя за спиране на Южен поток.
„Положението напомня дните на Тройната коалиция и тогавашния скандал със земи от горския фонд и стартиралата наказателна процедура срещу България. Притеснява ни фактът, че положението се повтаря с нерегламентираната държавна помощ. Държавата за своя сметка е сменила статута на тези земи в урбанизирана територия и това струва доста скъпо“, коментира Петър Славов.
Според него е възможна и нова наказателна процедура срещу България заради „Южен поток“ и затова бърза трябва да се разкрият замесените в схемата, която пък трябва да се спре.
Реформаторският блок ще предаде документите на прокуратурата с искане тя да се самосезира, тъй като това според сините е мащабно финансово престъпление.
Реформаторите са амбицирани в 43-тото Народно събрание да търсят персонална отговорност за всяко едно действие от всички длъжностни лица, които са нарушили разпорежданията на премиера за спиране на проекта.