СамокоВест
Димитър Делчев

Реформаторският блок представи приоритетите си и в Самоков

Споделете ни в

Димитър Делчев

Областният координатор на Реформаторският блок от ПП „Движение България на гражданите” Димитър Делчев даде пресконференция по основните приоритети на блока. Пред представителите на местните медии той разясни шестте стъпки, приети от Реформаторския блок за излизане от кризата – икономическа, политическа и морална.

Партиите от блока смятат, че трябва дълбока промяна на политическата система, която да върне доверието на гражданите и да намери пътя за преодоляване на бедността. На първо място реформаторите настояват за незабавна оставка на правителството, което е напълно дискредитирано пред българските граждани и Европа. На второ място поставят необходимостта от спешни промени в Изборния кодекс, съответстващи на международните препоръки. Като трета стъпка Реформаторският блок настоява за разпускане на 42-та Народно събрание и насрочване на нови избори не по-късно от европейските избори през май 2014 година.

Позицията на реформаторите е, че днешният парламент се свързва с погазването на законите и правата на гражданите, с нарушаването на Конституцията и на Договора за присъединяване към ЕС. Да се търси възможност за нов кабинет в рамките на 42-то НС само би задълбочило кризата. Партиите и протестиращите да постигнат съгласие за дата за провеждане на парламентарни избори най-късно заедно с изборите за ЕП и назначаване на служебен кабинет. Като четвърта стъпка се посочва провеждането на нови избори и постигане на съгласие в следващото Народно събрание за програма за спешни мерки за излизане от кризата. Димитър Делчев подчерта, че от изключителна важност е да има избори, за да не се стигне до договорка между БСП и ГЕРБ за ново правителство в рамките на този парламент. Според реформаторския блок мандатът на следващото Народно събрание не трябва да бъде по-дълъг от 2 – 2,5 години.

Реформаторите предлага като пета стъпка съставяне на реформаторско правителство с ограничен мандат, което да работи по спешни и краткосрочни решения за подобряване на живота на гражданите и оптимизиране на дейността на държавните институции чрез икономически мерки за ограничаване на корупцията, особено в обществените поръчки и енергетиката.

Шестата предлагана стъпка е започването на голям обществен дебат за промени в Конституцията и националните приоритети на България, който да положи основите на Третата българска република и да завърши с решение за свикване на Велико Народно Събрание.

По отношение на предстоящите избори за Европейски парламент стана ясно, че реформаторите си поставят амбициозни цели за не по-малко от 4 евродепутати.

Срещата премина в дискусия относно проектът АБВ на Георги Първанов и връзките му с ГЕРБ. В тази връзка Димитър Делчев заяви: „Случващото се в БСП е битка между два мафиотски клана. Борбата е за разпределяне на баницата, включително за местата в Европейския парламент, които са особено привлекателни.” За връзките между Борисов и Първанов Делчев бе кратък – „ Очевидно има близки отношения между тях”, каза той. Делчев подчерта, че ГЕРБ не се държи като истинска опозиция в Парламента. Независимо от призива на Реформаторския блок да се промени процедурата за избор на съдебен инспектор от страна на партията на Борисов не е направено нищо н тази насока.

На въпроса на Тодор Попов от вестник „Приятел” защо в Реформаторския блок не влязоха „Зелените” и „Синьо единство” областният координатор обясни, че това е решение на двете политически партии. Той подчерта, че нямат идейни различия и противоречия по отношение на основните задачи, които стоят пред страната. Не е постигнато споразумение по-скоро по някои структурни и организационни въпроси. Например, партиите в блока на този етап не приемат предложението на Надежда Нейнски са сливането им в една единна политическа органидация.

На пресконференцията присъства и Евелина Ковачева от пресцентъра на „Движение България на гражданите”. На финал стана ясно, че на 8 – 9 февруари предстои среща на представители на Реформаторския блок с граждани на община Самоков за представяне на местните структури на блока. Димитър Делчев обяви пред местните медии, че предстои избор и на нов областен координатор на РБ от страна на партията на Меглена Кунева, тъй като той е избран за член на ИС на организацията.

One thought on “Реформаторският блок представи приоритетите си и в Самоков

  1. „Според политолога Евгений Дайнов, на Блока все още му липсва лидерство.“
    Веднага щом прочели мнението на политолога, реформаторите отишли на крака при Бойко Борисов.

Comments are closed.