СамокоВест

Реформаторският блок – единен в стремлението си за възраждане на Самоков

Споделете ни в

reformatorski blokРеформаторски блок – Самоков откри предизборната си кампания. Читалище-паметник „Отец Паисий” за пореден път събра десетки самоковци, верни на демократичните идеи и ценности.
В предстоящите местни избори десницата ще участва с единна кандидатура за кмет на Община Самоков, кметове на села и с единна листа за общински съветници.
Жребият определи 17 позиция за сините в интегралната бюлетина.
Кандидатите на реформаторския блок представиха пред самоковските граждани обединената си воля за възраждането на Самоков.
Водачът на листата за общински съветници Светлана Атанасова е добре позната на самоковските избиратели. Завършила НЕГ “Б. Брехт”, Софийски университет “Климент Охридски” – специалност „Туризъм, а по-късно Стопанска академия “Д.А.Ценов” – Свищов. През 1992 год. специализира пазарно стопанство в Германия, като стипендиант на фондация “Карл Дуйсберг” – Кьолн. Владее немски, английски и руски език. Работила на различни позиции в туристическия бранш. В момента е ръководител на холдингова структура от няколко фирми, в т.ч. х-л “Самоков” – к.к. Боровец. От 2005 г. ръководи проекти, финансирани от Европейския съюз в областта на туризма, селското стопанство и професионалното обучение.Председател на Българска асоциация на туристическите агенции /БАТА/, Председател на СНЦ “Съвет по туризъм Самоков – Боровец” и “Клуб по спортна аеробна гимнастика Самоков”. Общински съветник в Община Самоков мандати 2007 – 2011 год. и 2011 – 2015 год.
На срещата с гражданите Светлана Атанасова подчерта, че присъстващите са доказателство, че Самоков трябва да излезе от посредствеността, че градът заслужава повече, че те са тези, които й дават увереност в по-доброто бъдеще на Общината. „Синьото е живо и заедно ще победим в битката за кмет, за общински съветници и кметове в селата”, заяви водачът на листата Светлана Атанасова.
Своите идеи, начините за реализацията им, приоритетите в развитието на Самоков и общината представи кандидат-кметът на реформаторите Борислав Чилингиров.
borislav chilingirovБорислав Чилингиров е роден на 03.02.1972г., в Самоков, в семейството на Николинка и Бойко Чилингирови. Ззавършва средно образование в Механотехникума в Самоков (специалност – радиотехника и телевизия) и висше – в Юридическия факултет на СУ”Св. Климент Охридски” , специалност – право. Офицер от резерва – завършил е НШЗО – Плевен. От 1998г. работи по специалността си: до 2001г. като юрисконсулт в „Самел-90”АД, а от 2002г. до сега – като адвокат.
Член на Съвета на директорите на: „Самел-90”АД (от 2003г.), Газоразпределително дружество „Комекес”АД (от 2007г.), „Автометан”АД (от 2006г.).
Секретар на Баскетболен клуб „Рилски спортист” от учредяването му през 1993г. до сега. Член на Арбитражната комисия на Българската федерация по баскетбол от 2007г. до момента.
Борислав Чилингиров е общински съветник, председател на Правната комисия, в мандата 1999 – 2003г.
Богатият юридически, стопански, управленски и обществен опит на кандидат-кмета на Реформаторския блок безспорно пролича и в краткото, но конкретно и добре мотивирано виждане за бъдещето на Самоковска община, което Борислав Чилингиров представи пред присъстващите.
Привличането на нови инвестиции, създаването на предпоставки за развитие на бизнеса е една от първите стъпки на Борислав Чилингиров в програмата за управлението на общината. „Вие виждате ли някакви нови инвестиции, виждате ли развитие в икономиката, виждате ли нови работни места в Общината”, попита риторично кандидат-кметът на реформаторите. Община Самоков не се управлява адекватно и липсва професионален подход. Провалите и огромните щети за Общината в проекти като „Супер Боровец” и „Боричо” са доказателство за обвързаността на досегашните управници с определени кръгове. “Управляващите са изпаднали в тежки зависимости и ако не настъпи промяна, градът е обречен” – каза Борислав Чилингиров.
Той припомни богатото културно минало на региона и посочи, че за съжаление Самоков отдавна вече не център на култура и просвещение. Подчерта, че градът напълно е загубил и позициите си в областта на спорта. Припомни, че се отчитат хиляди лева разходи в общинския бюджет, а същевременно спортът в Самоков и базата западат.
dimitar delchev borislav chilingirov samokovДруг невралгичен момент е Депото за отпадъци и най-сериозният недъг е, че липсва програма за управлението му, каза още Чилингиров. Той изтъкна, че е задължително да се осъществява строг контрол по дейностите при събирането и обработката на отпадъците, и при гарантиране опазването на околната среда. Сериозен проблем за Общината са и поголовната незаконна сеч, състоянието на пътищата, липсата на ред и сигурност за гражданите. „Има възможност пътят Самоков-София да стане 20-30 минути при активна позиция на общинското ръководство за изграждане на пътните връзки на Самоков с магистралите „Тракия“ и „Хемус”, което ще създаде многократно по-добри възможности за бъдещето на Общината, посочи Чилингиров.
Като основен проблем за Самоков Борислав Чилингиров изведе въпроса с ромите. “Недопустимо е в един град, който претендира да е туристически, да има гето. Всяка власт кокетничи с циганите, а те не желаят да се променят. Практиката показва, че с етноса се кокетира, на изборите се търгува с ромските гласове, което води до зависимости и липсата на законност. Затова от огромна важност е за всички граждани да има равни права, но и равни отговорности”, категоричен е Чилингиров. Равенството пред закона е основен принцип на демократичните общества, посочи той.
Съществен акцент във визията му за управлението на Община Самоков е ролята и участието на гражданите. „Произвеждането на референдуми е най-сигурната възможност да се дава право на хората да изкажат демократично мнението си по важни въпроси за общината. Като кмет на Община Самоков ще давам право за провеждане на референдуми по всички въпроси с широк обществения интерес”, заяви Чилингиров.
Борислав Чилингиров подчерта колко важно е да се участва в изборите. “Пасивната позиция не е успешна. Тя е печеливша и е от полза за тези, които искат да запазят статуквото”, каза той и посочи, че с преференциалния вот фактически всеки избирател има възможност да подкрепи желания от него кандидат.
Аплодисментите на присъстващите дадоха най-точната оценка на казаното от кандидат-кмета на реформаторите и заявка за подкрепа в предстоящите избори.
dimitar delchev“Самоков винаги е първи. Градът откри предизборната си кампания преди националната кампания на Реформаторския блок. Самоков е пръв и в сърцето ми”. Това каза народният представител Димитър Делчев. Той припомни, че оттук започна успешната кампания за европейските избори, ползотворните му срещи със самоковските граждани, изборът му за народен представител. „Реформаторският блок е един отбор и затова вярвам, че при предстоящите избори Община Самоков ще има кмет от Реформаторския блок, повече общински съветници и кметове на села”, каза още Делчев.
Депутатът Борис Станимиров подчерта, че е изграден траен съюз между организациите в Реформаторския блок. Той посочи, че блокът се представя успешно и на избори, и с участието си в управлението на страната. “Самоков има свой народен представител, при това най-активният” – бяха думите на Станимиров. Той прикани самоковските граждани да подкрепят Реформаторския блок на предстоящите избори. „Влезте със самочувствие в тази битка и победете!” – обърна се към кандидатите Станимиров.
Водещата Евелина Ковачева подчерта, че за Реформаторския блок в предизборната кампания е важно кандидатите да представят пред избирателите своите идеи и пътищата за реализацията им, своите програми за управление, да чуят гражданите, да докажат, че могат да управляват по-добре и да заслужат доверието им.
Защото ние сме различни. Различни сме в посланията си, различни сме в предизборните си кампании. Ние не търсим публичност с чалга оркестри и певици, не правим концерти. Ние искаме да чуем хората и те да чуят нас.
Всеки глас за Борислав Чилингиров и за листа № 17 в интегралната бюлетина е глас за възраждането на Самоков и  по-добро бъдеще за общината.
Защото Самоков заслужава повече, уверени са кандидатите на Реформаторския блок.