СамокоВест

Реформаторският блок: Датата 5 октомври е неудачна за избори

Споделете ни в

Reformatorski blokРеформаторите настояват за промяна на датата за предсрочните избори. Според тях предложената дата 5 октомври е некоректно използване на най-големия мюсюлмански религиозен празник. Корман Исмаилов изрази недоумение как политическите амбиции на ръководството на ДПС оставят на втори план религиозния празник – Курбан Байрам, за да бъде експлоатиран по време на предизборната кампания. Той призова президента да прояви чувствителност и разбиране и това да не се допусне.
Говорителят на Блока Радан Кънев обвини парламентарните партии, че в услуга на ДПС са постигнали съглашателство около тази дата и предложи изборите да се проведат на 28 септември. Той бе категоричен, че посещението на външния министър Лавров е обяснението защо правителството Орешарски още не е подало оставка. Имаме данни, че се подготвя смяна на един от участниците в Консорциума по проекта Южен поток и подписване на допълнителни документи. Позицията на РБ съвпада с тази на ЕК и изисква обявяване на конкурсна процедура изцяло съобразена с европейските правила за обществените поръчки. Без такава процедура България е заплашена от спиране на всички еврофондове допълни Кънев.
Във връзка с бъдещите действия на реформаторите, Божидар Лукарски обясни, че през седмицата ще се обсъждат принципите за водене на преговори за разширяване на Блока. Той допълни, че много партии са заявили желание за включване към коалицията.