СамокоВест

Реформаторският блок влиза в парламента – успява да консолидира все по-голяма част от десния електорат

Споделете ни в

 

Проучване на ЕСТАТ дни преди вота показва висока готовност за гласуване – 65% са категорични, че ще упражнят правото си на глас на 26 март.

Очакваната реална активност е между 55 и 60 процента, равняваща се на между 3 700 000 и 3 900 000 избиратели, отбелязват от агенцията.

Проучването показва, че е вероятно шест формации да преминат 4-процентната бариера и да излъчат депутати. Това са ГЕРБ, БСП, ВОЛЯ, Обединени патриоти, ДПС и Реформаторският блок.

Броени дни преди вота дистанцията между двете водещи формации продължава да бъде малка, но все пак в полза на партията на Бойко Борисов.

Ако съотношението на силите се запази, ГЕРБ биха получили гласовете на 29,7%, а БСП тези на 27,1% от гласувалите.

Реформаторският блок очевидно успява да консолидира все по-голяма част от десния електорат, предполагаемо поради малките шансове на останалите десни формации.

Воден от предположението за голяма динамика в разгара на кампанията, екипът на ЕСТАТ направи анализ и на промените в нагласите по време на самото проучване. За целта извадката бе разделена на две приблизително равни части от респонденти, интервюирани в два последователни 3-4 дневни периода.

Реални шансове за влизането на Реформаторите в следващия парламент дава и проучване на „Алфа Рисърч Груп“. В навечерието на вота проучването ѝ отчита 4% подкрепа за коалицията „Реформаторски блок – Глас народен“. Според агенцията, мобилизацията на колебаещите се десни избиратели ще бъде решаваща за Реформаторите и присъствието им в 44-то Народно събрание.