СамокоВест

Реформаторите осъдиха референдума в Крим – настояват за ускорено влизане на България в Шенген

Споделете ни в

krim referendumЗа влизане на България в Шенген поради риск от размирици на черноморската ни граница настояват от Реформаторския блок. Председателят на Движение „България на гражданите“ Меглена Кунева заяви, че ситуацията в Украйна дава нови политически аргументи за приемане на България в Шенген и допълни, че проведеният вчера референдум е недопустим. „Просто да си представим какво би било, ако на някой в България му хрумне да прави по такъв начин референдум за принадлежност по начина, по който се прави това в Украйна. Ние смятаме, че българското правителство, освен да иска спазването на договорите, трябва да постави много настойчиво пред ЕС въпроса да се възроди „Набуко“. Европа има интерес от „Набуко“ и докато проектът не стане факт, нито един български политик не трябва да се успокоява“, каза тя на пресконференция на Реформаторския блок днес. „Ще настояваме за изграждането на терминал за втечнен газ, който се планира от 2008 г., средствата за финансирането му нараснаха, а такъв терминал още няма, с което пропускаме шанс за независимостта ни“, добави още Кунева. По думите й, българското правителство трябва да постави въпроса за спазването на международните договори, които обозначили Украйна на картата чрез договора от Будапеща, защото неспазването на международните договори има лош ефект върху цяла Европа и особено за България. Предстои Съвет на министрите на външните работа и Европейски съвет, на които говоренето с недомлъвки трябва да спре да бъде единствената линия на правителството.

От своя страна Светослав Малинов от ДСБ съобщи, че утре на заседанието на комисията в Европарламента по граждански свободи  и правораздаване, ще постави въпроса за преодоляването на преградата Шенген с новите политически аргументи, като уточни, че позицията ще бъде отстоявана заедно с румънските евродепутати. Референдумът вчера се проведе под пълния контрол на руските служби и военни сили и нашата оценка е недвусмислена – категорично отхвърляме този начин на провеждането му, категоричен бе Малинов. Той се обяви против вътрешнополитическите защитници в България на този референдум и каза, че всеки български гражданин и партия, трябва да обявят ясна позиция „против“, да го обявят за абсурден прецедент, а всичко друго определи като обслужване на чужди интереси. Малинов добави, че не се изненадва, че българските  националисти застават на страната на интересите на Русия, защото обслужват от години нейните интереси и подчерта, че Реформаторите ще се борят на следващите евроизбори поне за трима евродепутати.

Димитър Бечев от Гражданския съвет на РБ осъди политиката на БСП по кризата в Украйна и референдума в Крим. „БСП говорят на два гласа – в Брюксел и Берлин подкрепят санкциите, в Боровец на партийния си форум заязяват – никога против Русия”. „От БСП не се чу категорична позиция и гражданите трябва да знаят, че това говорене на два гласа е опасно за България”, подчерта още Бечев. По думите му, единствената коалиция, която говори честно, открито и решително, е Реформаторският блок, който иска единствено да защити националните ни интереси. Време е за решителни действия по енергийната диверсификация и Шенген, за да не бъдем „троянският кон“ на Русия в Европа, уточни още той.