СамокоВест

Реформаторите не решиха изключването на „Синьо единство”

Споделете ни в

Без решение за изключване на ”Синьо единство” приключи заседанието на гражданския съвет на Реформаторския блок вчера вечерта. Реформаторите не гласуваха предложението на Радан Кънев за изключване на партията на Надежда Нейнски. Електронното издание на в. „Капитал“ съобщи, че на продължилото над 3 часа заседание е даден срок на партията до четвъртък да реши дали ще се присъедини към споразумението, по което останалите пет партии са  постигнали съгласие.

След срещата на съвета стана ясно как ще се структурира дясното обединение. Реформаторският блок ще е коалиция, която ще се управлява от изпълнителен съвет от около 20 души с председателство и говорител. Говорителят ще се избира от изпълнителния съвет, който се формира на квотен принцип. Председателството ще е в състав от 7 души, като има по един представител от партия и безпартийни участници в гражданския съвет. Решенията обаче ще се взимат от изпълнителния съвет с гласовете на поне 75 процента от присъстващите. В състава на изпълнителния съвет непартийното присъствие е около 30%, което означава, че гражданският състав има блокираща квота. Това означава, че партиите не могат да взимат решения без съгласието на личностите в гражданския съвет.

Според зам. председателят на ДСБ Петър Москов, готовността на „Синьо единство“ да се присъедини към споразумението е въпрос на време. Партията има време да изработи собствената си позиция и да гласува, ако реши, че приема договорените правила.

Надежда Нейнски присъства на заседанието на Гражданския съвет, но след края му отказа да коментира случващото се пред журналисти.

One thought on “Реформаторите не решиха изключването на „Синьо единство”

Comments are closed.