СамокоВест

Реформаторите искат европейски надзор върху разследването на КТБ

Споделете ни в

ktb sofia bankПодготвя се изпиране на парите, докато всички мълчат за ролята на Делян Пеевски в кризата. Реформаторският блок се обяви твърдо против приемането на извънреден закон, предложен от Българска народна банка (БНБ) за справяне с финансовата криза около Корпоративна търговска банка (КТБ).
Припомняме, в края на миналата седмица БНБ обяви КТБ в несъстоятелност и предложи всички пари на вложителите в банката да бъдат прехвърлена в Креди Акрикол, която веднага се одържавява. За да стане това възможно обаче депутатите трябва да приемат бързо специален законопроект.
„Предложеният от БНБ закон е опит за изпиране на откраднатите от КТБ пари“, е категоричната позиция на Реформаторския блок. На пресконференция говорителят на блока Радан Кънев заяви, че няма да позволят чрез извънредно законодателство да се изпират мръсните пари на българската мафия. Реформаторите не са съгласни най-вече с текстовете, които засягат Фонда за гарантиране на вземанията. „Фондът е независим орган и именно в този момент трябва да му се доверим“, подчерта още Кънев. „Държавата да започне пълно и безкомпромисно разследване на мафиотските зависимости, като тръгне след всяка стотинка от тези т.нар „кредити без досие“, да преследва всяка фирма, която ги е взела и да обяви във фалит компаниите, които не изплащат тези кредити“, гласи основното искане на реформаторите. Според тях правителството не трябва да се спре, докато не стигне до действителните физически лица, които са се облагодетелствали от този грабеж на КТБ.
От Реформаторския блок обаче настояват всички действия на българските институции, включително и разследването в КТБ, да бъдат под контрола на прокурори от европейски държави. Дясноцентристката коалиция е на мнение, че всички замесени в кризата институции са напълно лишени от доверието на хората и поради тази причина няма как да я решат сами.
Европейската централна банка и Европейската комисия да осъществяват пълен надзор върху БНБ, която в момента дезинформира българските граждани, поискаха от РБ.
Говорителят на блока Радан Кънев напомни за огромните разминавания в твърденията на управителя на БНБ Иван Искров през последните седмици. Първоначално БНБ твърдеше, че КТБ е стабилна банка, а в края на миналата седмица съобщи, че е източена, включително че са изваждани над 200 милиона лева в чували. Последната информация веднага бе поставена под съмнение. Отделно се заговори, че са изчезнали кредитни досиета за 3.5 милиарда лева от КТБ, а планът на БНБ предвижда спестяванията на вложителите да бъдат поети от всички данъкоплатци. „Сегашното ръководство на БНБ в лицето на гуверньора Иван Искров не може да преведе България през тази криза и затова трябва незабавно да подаде оставка“, смятат Реформаторите.
Реформаторският блок ще инициира комисия в следващия парламент, която да разнищи случая „КТБ“ и всички замесени в него лица. Десните ясно показаха, че нямат доверие в българската прокуратура и точно заради това предлагат европейски прокурори да се включат в разследването. „Прокуратурата, освен да вреди на обществения интерес от „Костинброд“ насам, аз друго не съм видял“, коментира Радан Кънев.
След седмица Реформаторският блок ще организира среща с посланиците от ЕС, за да се обсъди кризата с КТБ и възможния изход от нея

 

One thought on “Реформаторите искат европейски надзор върху разследването на КТБ

  1. „И няма край и няма край нашир и длъж“. Няма осъден банкер и няма и да има. Пролетарията се е „обединил“ символично в една дойна крава, а трите „независими“ власти си вадят очите с пачки банкноти. Изкушението за останалите банкери да пакетират парите в чували става още по голямо, а и имат приятни спомени от близкото минало незабравимо. Най вероятно ще сме първата държава в която комунизма ще победи, парите ще се свършат и така ще станат излишни.

Comments are closed.