СамокоВест

Реформаторите единни за бъдещо правителство

Споделете ни в

Reformatorski blokЛидерите на седемте партии в Реформаторския блок излязоха с единна позиция, в която обявиха готовност за участие в коалиционно реформаторско правителство. Четири са предпоставките за подобен кабинет- ясна парламентарна подкрепа и стабилно мнозинство, в което не влизат партиите, подкрепяли предишното правителство; готовност от страна на ГЕРБ за сключване на публично и детайлно политическо споразумение;
включване в програмата на кабинета на конкретни ангажименти и срокове за реформи и гаранции за безусловна европейска и евроатлантическа ориентация. Разглеждаме единството на партиите в РБ като основа за утвърждаване на Блока като основна политическа сила с дългосрочна перспектива за развитие, се казва в позицията.
Приоритетите, за които РБ ще настоява да бъдат разписани в програмата на правителството, са реформа в администрацията и съдебната система, в здравеопазването, в пенсионната система и в енергийния сектор;  продължаване и ускоряване на реформите в образованието; допълнителни усилия в борбата с престъпността и корупцията; бързи решения за връщане на доверието в банковата система; мерки за справяне с демографската криза и проблемите на бедните и обезлюдяващите се райони и реформа в Изборния кодекс.
В позицията на блока се казва още, че формацията оценява изборите на 5 октомври като успех, но отчита, че той би бил по-изразен при по-единна и по-фокусирана кампания. Бъдещите преговори за съставяне на правителство се основават и на принципите, изразени в декларацията на РБ през месец август тази година, се казва в заключение в декларацията.                                                                               Няма да подкрепим правителство на малцинството, категоричен беше лидерът на ДСБ Радан Кънев на пресконференция. След като имаме ясни мерки и срокове, тогава ще обсъждаме кои личности ще са гаранти за тези мерки, каза още той. Преди програмата на правителството няма да коментираме личността на премиера или на който и да е министър, посочи още Кънев.
Разговорът за политиките и принципите е много по-важен от разговора за личностите, допълни лидерът на СДС Божидар Лукарски.
Лидерът на ДБГ Меглена Кунева обяви, че в следващите дни ще бъде излъчен екипът за преговорите от страна на РБ. Ще търсим реципрочност и като брой хора, и като ниво на позиция в съответните партии. Смятам, че трябва в момента да видим къде и дали може да се осигури здрава основа за реформи и да се търси сближаване на позициите, категорична беше Кунева. Тя посочи като обнадеждаващ знак, че Румяна Бъчварова от преговорния екип от ГЕРБ е дала заявка, че оценява предложенията на РБ  за съдебна реформа.
Ето и пълния текст на позицията на Реформаторския блок
1. Оценяваме представянето на РБ на парламентарните избори на 5 октомври като успех на коалицията. Отчитаме, че този успех можеше да бъде по- изразен при по-единна и по-фокусирана кампания, в която личните амбиции биха отстъпили на общата цел.
2. Разглеждаме единството на партиите в РБ като основа за утвърждаване на Блока като основна политическа сила с дългосрочна перспектива за развитие.
3. Стремим се към участие на РБ в коалиционно реформаторско правителство при наличието на следните предпоставки:
А. Ясна парламентарна подкрепа, осигуряваща стабилно парламентарно мнозинство при неучастие в това мнозинство на партиите, които подкрепяха предишния кабинет ;
Б. Готовност от страна на ГЕРБ за сключване на публично и детайлно политическо споразумение за съставяне на правителство;
В. Включване в програмата на правителството на конкретни ангажименти и срокове за:
• реформи в администрацията и съдебната система, в здравеопазването, в пенсионната система и в енергийния сектор;
• продължаване и ускоряване на реформите в образованието;
• допълнителни усилия в борбата с престъпността и корупцията;
• бързи решения за връщане на доверието в банковата система;
• мерки за справяне с демографската криза и проблемите на бедните и обезлюдяващите райони;
• реформа в Изборния кодекс;
Г. Гаранции за безусловна европейска и евроатлантическа ориентация, стриктно спазване на европейските стандарти за защита правата на човека, противопоставяне на националпопулизма, ксенофобията и религиозния фундаментализъм.
4. При изработването и приемането на обща позиция на РБ ще отстояваме разбирането, че днешното състояние на България изисква съставяне на силно правителство, с ясна парламентарна подкрепа, с ясни приоритети и с готовност за реформи в основни сектори; правителство, което отчита резултатите от работата си публично и редовно.
5. Бъдещите преговори за съставяне на правителство се основават и на принципите, изразени в декларацията на РБ през месец август тази година.