СамокоВест

Референдумът за сметището в Самоков влезе в националните медии

Споделете ни в

samokov depo referendumВ предаването „Денят започва” по БНТ една от темите тази сутрин бе регионалното депо за отпадъци на общините Самоков, Ихтиман, Костенец и Долна баня, което се строи в непосредствена близост до град Самоков и село Драгушиново, на 800 метра от коритото на река Искър и във водосбора на яз. Искър – основен водоизточник на столицата София.
В тази връзка на страницата на БНТ е написано: Жители на гр. Самоков искат референдум, с който да изразят недоволството си от вече построеното депо за отпадъци в близост до гр. Самоков. Основните опасения са, че съоръжението може да замърси основният водоизточник за София – язовир Искър. Хората се опасяват, че в оценката за въздействието върху околната среда не са коректно отбелязани близките до депото водни обекти. Искат местен референдум.
– Опасността, която крие това депо, регионалното депо на Самоков, Ихтиман, Костенец и Долна баня, не може никой да е определил, защото в докалада за оценка на въздействието върху околната среда р. Искър, която се намира на около километър от това място липсва, – казва Бойко Хаджийски от инициативния комитет. – Това е депото, това е р. Искър, това е р. Палакария. Вижте коя е по-близо.
– По-малко от 1 км ни дели от последните къщи на града. Освен това то попада във водосбора на р. Искър и яз. Искър, – казва Аглика Крушовенска, също от инициативния комитет.
Според специалисти обаче за изготвянето на доклада са взети предвид всички необходими обстоятелства.
– Искам в самото начало да отговорвя ясно, твърдо и категорично – регионалната система за управление на отпадъците, тук в регион Самоков, включващ общините Костенец, Самоков,Долна баня и Ихтиман, няма по никакъв начин да застраши и не застрашава питейната вода на софиянци, – подчерта Красимир Живков, заместник-министър МОСВ:
– В цялата процедура при одобряването на инвестиционното предложение за изграждането на регионалното депо са взети и всичките анализи под внимание, – казва Вержиния Георгиева, директор на Дирекция “Превантивна дейност”-РИОСВ.
Според кмета на Самоков пък се е чакало прекалено дълго, за да се повдигне въпросът за референдум.
– Изграждането на депото косвено засяга и данъците на хората, и местни данъци и такси, и бюджета на общината, затова считаме, че така поставения въпрос е незаконосъибразен и това се прие от 100% от общинските съветници, – твърди Владимир Георгиев.
Част от самоковци не искат съоръжението, но то вече е факт. От местното ръководство, екологичното министрество и регионалната инспекция за околната среда и водите обаче твърдят, че поводи за притеснения няма.
Публикуван е видеозапис на репортажа.
Преди три дни (на 11 септември) д-р Константин Панев от Инициативния комитет за провеждането на референдум участва в предаването „Акцент” по тв7. В коментара по темата бе подчертано, че 4123 граждани на Самоков са събрали подписи за провеждане на референдум за смяна на мястото на регионалното депо за отпадъци, но Общинският съвет е отхвърлил предложението. Д-р Панев изложи основните мотиви на самоковските граждани срещу така избраната площадка на сметището. Той представи пред зрителите на тв7 грешките и неточностите в Доклада за оценка на въздействието върху околната среда, които го правят „документ с невярно съдържание, съгласно постановление на Софийска апелативна прокуратура. Инициативният комитет ще продължава да отстоява правото на самоковци на живот и здравословна околна среда пред всички национални и международни институции, заяви д-р Панев и финала на разговора повтори изявлението си, което направи на заседанието на Общинския съвет, че Депо на това място няма да има.
Видеозапис на разговора е публикуван на страницата на тв7, Акценти.