СамокоВест

Рали „България 2015” – в памет на Георги Янакиев

Споделете ни в

rally bulgaria 201546-тото издание на рали „България“ ще се проведе в паметта на Георги Янакиев – дългогодишен председател на СБА и БФАС, а след това и почетен председател на федерацията и на загиналия на 28 юни по време на рали „Твърдица – Елена“ Тодор Славов.
Георги Янакиев – старши остана в историята на автомобилизма като емблематична личност, развивал спорта в европейски и световен мащаб в продължение на 35 години. Под ръководството на Янакиев рали „България“ се нареди сред най-големите ралита в съвременния формат на Европейския рали шампионат (ERC), а през 2010 година стана и кръг от Световния рали шампионат (WRC) – състезание, спечелено от 9-кратния световен рали шампион Себастиен Льоб. В негова чест в рамките на рали „България“ ще се организира и състезание за Купа „Георги Янакиев“.
Рали „България“ е кръг с коефициент 4 от Европейския рали трофей и кръг от националния рали шампионат. 46-тото издание на Ралито ще се проведе от 17 до 19 юли с център град Самоков.
23 екипажа са подали заявки за участие в рали „България”, като 11 от тях са заявени за Купа „Георги Янакиев”, за която ще се борят пилоти с автомобили извън хомологация, каращи само за нашия шампионат.
Списъкът със заявки за ERT се води от настоящия шампион на Турция Мурат Бостандъжъ, който у нас ще запише първия си старт с Ford Fiesta R5. Рашид Ал Кетби, също с Ford Fiesta R5 ще е основен негов съперник за победата, въпреки че пилотът от ОАЕ е специалист по макадам и през 2013 записа най-доброто си класиране в световния шампионат – 15-о място в генералното класиране на рали „Акрополис” и 5-а позиция в клас WRC 2.
В битката при автомобилите с един двигателен мост обещава да е изключително интересно. Двама много бързи български пилоти – Антон Титов (Citroen DS3 R3T) и Борис Григоров (Citroen C2 S1600) ще трябва да се справят със силната чуждестранна конкуренция в лицето на Золтан Бесеней (Renault Clio R3T) и Рок Турк (Peugeot 208 R2).
Лидер на колоната екипажи, каращи за купата „Георги Янакиев” е шампионът в рали спринта за миналата година Калин Бенчев, който ще стартира с напълно обновен Subaru Impreza в най-голямото ни състезание този уикенд.
Сигурността по скоростните отсечки и безопасността на зрителите е основният акцент в организацията на тазгодишното състезание. Темата за сигурността по българските отсечки стана болезнено активна след трагичната смърт на рали звездата Тодор Славов по време на рали „Твърдица-Елена”.
Преди церемониалното откриване на 46-ото издание на рали „България“, екипажите на Hyundai Racing Trophy ще вземат участие в социална акция посветена на безопасността – „Състезания, но не на пътя, безопасността е пътят“. В първия състезателен ден, 17 юли, в 18:30 часа на площад „Захари зограф” пилотите Екатерина Стратиева и Крум Дончев ще разкажат пред младите хора на Самоков за особеностите при подготовка за състезания и ще акцентират на това, че безопасността е един от най-важните фактори, както при тренировки, записки, шофиране в състезателен режим, така и при карането на пътя. По време на социалната акция ще бъде демонстриран и състезателния автомобил Hyundai i20 Coupe R1 и ще се акцентира на това, че обезопасяването е много важен елемент в състезателните автомобили и професионалното познаване на колата е от огромно значение.