СамокоВест

Размисли върху държавните и гражданските организации – разлики и причини

Споделете ни в

Всичко в МОСВ е имитация, в т.ч. и ИАРА. Риболовци твърдят, че и в нашия регион служителите и, действувайки съвместно с мрежарите на принципа-фифти-фифти, ги охраняват, до като те пускат и вадят мрежите си. Даже в язовира гонят законните риболовци, за да не пречат на промишления им бизнес. „…Х  от ИАРА си поставил джипа напряко на пътя и не ни пуска да минем, до като мрежарите не си извадят мрежите от водата…“
Пет хиляди човека са в ЦРОО, която за 2 седмици извади от водоемите повече мрежи, отколкото ИАРА за 2г. Скоро ще има акции и в Самоковско.
Друг е въпросът че гладът и безработицата принуждават хората да вършат престъпления, мрежарството е от дребните. Има семейства, които живеят от бракониерски улов на риба и дивеч.
Познавах бащи с по двама синове, всички безработни, които гладуваха като кучета, защото от гъби и риболов в празните реки не може да се преживее. Продадоха си даже и печките, защото
нямаха пари за хляб…Да се самоубият ли заради стотина кг риба? „Нужда закон изменя!“Иначе е лесно с хубав джип и пълен корем и кесия да гониш безработните бракониери и да фучиш по телефона!
В същото време обработваемата земя пустее. По турско време всичко е било лозя, имало е три розоварни. Най-голямото лозе е било, разбира се, на каймакамина. Защо сега Опитната станция по картофите не бъде преименована на комплексна, да внедри сортове – подходящи за почвите и тукашния климат, както лозя и маслодайни рози, така и други.По БНТ-2- 3г. денонощно се излъчваха филми за лозята по целия свят-от най-сухите, пустинни и горещи райони, до
северните части на Канада и толкова много в северната държава Германия,  където всяка педя свободна земя е засадена с лозя. Защо един поне от съветниците не предложи да се гласува искане до Мин. съвет  да преобразува т.н. Опитна станция по картофите над Самоков в Регионална опитна станция, т.е, внедряващи всякакви земеделски култури, виреещи в региона. Иначе гласовитите профсъюзи също могат да го направят. Ако трябва, ще бъдат събрани  и всякакъв брой подписи, което не е изискване на закона. Общинското ръковод ство без каквито и да било усилия може да поиска това от МЗХ с едно писмо. А ако те се забавят, ще направим един протест на портите му, ще докараме част от 60-те хиляди журналисти и ще омекнат, най-вече, защото това няма да струва НИЩО на МЗХ. Задачата ще бъде решена със същите хора със същите заплати.
Имам чувството, че един предприемчив човек-стоматологът д-р Лобутов, може би вече е започнал експериментите в тези две области и ще изпревари и държава, и община, и псевдобизнесмените, Господ здраве да му дава. Има хора, които ги бива във всичко!Дано не греша.
Любчо Луков