СамокоВест

Разкриха три нелегални пункта за изкупуване на метали

Споделете ни в

Още на 11 май по сигнал на наш читател написахме, че в Самоков порочната практика да се плячкосват предмети от черни и цветни предмети с цел предаване на вторични суровини се е превърнала в сигурен бизнес. Всичко метално като с шапка невидимка изчезва и отива за претопяване. Още тогава настояхме ръководството на РПУ Самоков, районният прокурор и кметът на общината да си свършат работата и да извадят на светло регионалните играчи в металната мафия. Изтъкнахме, че Самоков е малък град и в него по принцип всичко се знае. Убедени сме, че и за властимащите не е тайна кой стои зад високодоходния бизнес по изкупуване на черни и цветни метали, в това число и крадени, кои са крадците, къде са незаконните пунктове и леярни. Просто трябва да имат морала и добрата воля да си изпълнят задълженията, за които ние обикновените граждани и данъкоплатци им плащаме заплатите. При това, в сравнение с нашите месечните им възнаграждения са си направо космически, а годишните още повече. Така че, уважаемите господа и дами да бъдат така добри да си ги заработят!

Едва преди няколко дни от Областна дирекция на МВР-София съобщиха, че при спецоперация в Самоков са разкрити три нелегални пункта за изкупуване на метали. Специализираната полицейска операция е реализирана от служители на икономическа полиция при ОДМВР-София и РУП-Самоков и представители на РИОСВ-София. Целта на инспектиращите е била установяване на закононарушения по Закона за управление на отпадъците. Проверки са извършени в три обекта на територията на града, като и в трите случая било констатирано, че се извършва търговска дейност с отпадъци от черни и цветни метали, без необходимия лиценз за тази дейност. В първата инспектирана площадка, собственост на И.Я. на 61 години, освен липсата на лиценз и кантар, били установени и около 4 тона метални отпадъци. Други 6 тона, както и липсата на кантар, били установени в обект, стопанисван от Л.Д. на 55 години. В третия обект на ул. “Ихтиманско шосе”, собственост на 55- годишната Р.П, инспектиращите констатирали наличието на моторни превозни средства, които се разкомплектовали на място, без собственичката да разполага с надлежно разрешително от РИОСВ за съответната дейност. Друго установено нарушение било също липсата на кантар. Количеството на металните отпадъци било около 8 тона. За установените груби нарушения на собствениците са съставени констативни протоколи и са им направени предписания за незабавно прекратяване на търговската дейност с металните отпадъци, третирането и разглобяването на излезли от употреба МПС. На собствениците е указано да почистят площадките от наличните отпадъци, като предоставят в РИОСВ-София документи, че са предали наличния скрап на лицензирани фирми.

На нелицензираните обекти е разпоредено незабавно прекратяване на дейността. За констатираните нарушения  собствениците на незаконните площадки ще бъдат санкционирани по административен ред.

One thought on “Разкриха три нелегални пункта за изкупуване на метали

  1. Е ако е само в самоков добре ще е,в кв Факултета гр София, без фактура без лиценз без издаване на документи за изкупавен ,цяло състояние направиха

Comments are closed.